Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 12. 2013,
14.25

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

davčne blagajne OZS ZSSS

Ponedeljek, 2. 12. 2013, 14.25

7 let, 2 meseca

Davčne blagajne po mnenju OZS ne bodo zmanjšale sive ekonomije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) ne nasprotuje uvedbi davčnih blagajn, a meni, da te ne bodo zmanjšale obsega sive ekonomije.

Država bi morala na ustrezen način, denimo z dohodninsko davčno olajšavo, motivirati vse državljane, da bi pri nakupu blaga in storitev vedno zahtevali tudi račun, poudarjajo.

"Ta problem bi lahko rešili le z boljšo ozaveščenostjo davkoplačevalcev ... " Po mnenju OZS država z uvedbo davčnih blagajn ne bo rešila problema opuščanja izdajanja računov za opravljen gotovinski promet in drugih oblik sive ekonomije. "Ta problem bi lahko rešili le z boljšo ozaveščenostjo davkoplačevalcev in s prijaznejšo davčno zakonodajo," poudarjajo na zbornici.

Uvedba davčnih blagajn po mnenju OZS ne posega celovito na področje gotovinskega prometa, saj zajema le določen del gospodarskih subjektov, ne pa tudi potrošnikov. Zato uvedba davčnih blagajn po oceni zbornice "zagotovo ne bo vplivala na zmanjšanje sive ekonomije, kar je razvidno tudi iz primerjave 10-letnega povprečja sive ekonomije v državah EU, kjer imajo davčne blagajne, in v državah EU (Avstrija, Nemčija), kjer davčnih blagajn ni".

"Niti smiseln niti racionalen ukrep" "OZS zatorej meni, da uvedba davčnih blagajn ni niti smiseln niti racionalen ukrep, ker ne bo pomembno vplival na priliv davkov v državni proračun," izpostavljajo.

Država bi morala po mnenju zbornice na ustrezen način motivirati vse državljane, da bi pri nakupu blaga in storitev vedno zahtevali tudi račun. Morala bi tudi javno objavljati rezultate ukrepov za učinkovitejše pobiranje davkov.

"OZS ima velik interes, da se zmanjša obseg sive ekonomije" "Če bi bila posledica skupnih aktivnosti državljanov in države večji davčni izkupiček, pa bi morala vlada obljubiti, da bo postopoma zmanjševala davčne stopnje posameznih davkov," navajajo in dodajajo, da bi obrtniki in podjetniki, če bi bila davčna zakonodaja v Sloveniji dovolj stimulativna, svoje delo raje prijavili.

"OZS ima velik interes, da se zmanjša obseg sive ekonomije, saj bi s tem zaščitili male gospodarske subjekte pred nelojalno konkurenco. Vendar pa se bo obseg sive ekonomije zmanjšal šele takrat, ko se bo celovito pristopilo k odpravi vzrokov za nastanek sive ekonomije," še dodajajo.

ZSSS znova poziva k takojšnji uvedbi davčnih blagajn Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je vlado in koalicijske stranke vnovič pozvala k takojšnji uvedbi davčnih blagajn po vzoru Hrvaške. Hkrati z uvedbo davčnih blagajn v ZSSS podpirajo in zagovarjajo javno objavo davčnih dolžnikov, saj to po njihovi oceni "izdatno prispeva k transparentnosti poslovnega okolja".

"Zlasti se zavzemamo za javno objavo neplačnikov socialnih prispevkov, in sicer tistih zavezancev, ki z neplačilom obveznih prispevkov za socialno varnost zamujajo več kot 60 dni, pri čemer pa višina obveznih prispevkov hkrati presega višino prispevkov za socialno varnost obračunane od ene mesečne plače zavarovanca," so zapisali v današnjem dopisu, poslanem predsednici vlade Alenki Bratušek, predsednikom koalicijskih strank in finančnem ministrstvu.

Kmetijski minister Dejan Židan, sicer v vladi zadolžen za koordinacijo projekta reševanja sive ekonomije, je prejšnji teden namreč napovedal, da bo vlada ta teden sprejela odločitev o morebitni uvedbi davčnih blagajn, ki bi omogočile prenos podatkov o izdanih računih neposredno na davčno upravo.

Na Hrvaškem davčna uprava neposredno zazna vsako finančno transakcijo V ZSSS so ob tem spomnili, da je sistem na Hrvaškem takšen, da je od vseh zavezancev zahteval nabavo posebnega računalniškega programa, ki je neposredno elektronsko povezan s hrvaško davčno upravo, kar pomeni, da ta lahko neposredno zazna vsako finančno transakcijo posebej.

"Tako na tem mestu ponovno poudarjamo, da na ZSSS ves čas zagovarjamo uvedbo davčnih blagajn po vzoru Hrvaške in posledično temu vlado ponovno pozivamo k takojšnji njihovi uvedbi. Seveda po vzoru Hrvaške," so poudarili.

Vlado pozivajo, da prepreči nadaljnje izigravanje zakonskih določb Ob tem so opozorili na anomalijo, ki je v povezavi z (ne)oddajo REK obrazcev obračuna davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače. "Gre namreč za to, da če delodajalec ne odda REK obrazca, praktično ni ugotovljenega davčnega dolga, ker davki in socialni prispevki niso obračunani," so pojasnili. Zato predlagajo, da se v primeru neoddanega REK obrazca davčni dolg avtomatsko obračuna od povprečne bruto plače preteklega meseca.

Po mnenju ZSSS bi se oba problema, tako neplačilo prispevkov za socialno varnost kot tudi neoddaja REK obrazca, lahko sanirala v okviru sprememb zakona o davčnem postopku. Zato vlado pozivajo, da nemudoma odpravi omenjeni anomaliji in s tem prepreči nadaljnje izigravanje zakonskih določb.

Ne spreglejte