Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 9. 2011,
15.43

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vlada

Četrtek, 22. 9. 2011, 15.43

7 let, 2 meseca

Dars in podizvajalci naj spor rešijo z arbitražo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tako je v danes sprejetem odgovoru glede poplačila podizvajalcev pri gradnji prekmurske avtoceste zapisala Pahorjeva vlada.

Nerešeno vprašanje poplačila nezadovoljnih podizvajalcev se vleče kot jara kača. Tega se seveda zaveda tudi vlada, zato Dars in Društvo podizvajalcev poziva, da čim prej pristopita k alternativnemu reševanju sporov – arbitraži, ki je hitrejša, cenejša in bo bistveno prispevala k rešitvi nastale težave. Obe strani sta, kot je zapisano v odgovoru vlade Društvu podizvajalcev, že privolili v arbitražno reševanje spora, zato vlada pričakuje čimprejšnji dogovor na vprašanje, kateri podizvajalci so pripravljeni spor z Darsom rešiti z arbitražo.

V Darsu za... Na Darsu – prva dama uprave Mateja Duhovnik je bila za nas danes nedosegljiva – so razumljivo pripravljeni z arbitražo poskušati rešiti težavo podizvajalcev. Naj spomnimo, da nezadovoljni podizvajalci SCT-ja na prekmurski avtocesti od državne avtocestne družbe (Darsa) terjajo 8,5 milijona evrov za dokončana dela na prometnici.

Računsko sodišče samo odloča, katero revizijo bo izvedlo

Mirko Požar: Vlada ne želi rešiti težave podizvajalcev Prvi mož Društva podizvajalcev Mirko Požar je komentiral današnji odgovor vlade. "Zakaj bi privolili v arbitražo, ko pa so na voljo dokazi, da je Dars glede plačevanja podizvajalcev ravnal napačno? Vsa odgovornost je torej na njegovi strani. Dars ni spoštoval veljavne zakonodaje, saj bi po uredbi iz leta 2007 moral plačevati direktno podizvajalcem, pa ni, čeprav so ga posamezni podizvajalci na to opozarjali. Če je torej Dars ravnal napačno, naj v skladu z veljavno zakonodajo popravi napako," meni Mirko Požar in se sprašuje: "Zakaj torej sploh potrebujemo arbitražo? Očitno za to, ker aktualna vlada problema poplačila podizvajalcev ne želi razrešiti." Prometni minister po njegovem mnenju sicer zagotavlja, da bo vlada naredila vse potrebno, dejansko pa naj bi jih želeli le "prisiliti" v arbitražo, ob tem pa nimajo nobenih jamstev, da bo težava z njo tudi res rešena. Po besedah Mirka Požarja bo Društvo podizvajalcev na pristojno sodišče v prihodnjih dneh vložilo nove zasebne tožbe proti Darsu, o razsežnosti težave podizvajalcev pa želijo z obširno dokumentacijo obvestiti tudi uradni Bruselj.

Ne spreglejte