Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 11. 2014,
21.19

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miro Cerar Dušan Mramor Boštjan Jazbec banka bančni sistem

Petek, 21. 11. 2014, 21.19

4 leta, 8 mesecev

Cerar, Jazbec in Mramor o sodelovanju za krepitev rasti (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Miro Cerar, Dušan Mramor in Boštjan Jazbec so na pogovorih o stanju v bančnem sistemu izpostavili sodelovanje vlade in centralne banke pri oblikovanju pogojev za pospešitev gospodarske rasti.

Premier Miro Cerar, finančni minister Dušan Mramor in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec so govorili o prestrukturiranju in razdolževanju gospodarstva ter o kreditiranju. Cerar močno računa na usklajeno delovanje Banke Slovenije in vlade Kot so po srečanju v Ljubljani sporočili iz kabineta predsednika vlade, Cerar pri zagotavljanju pogojev za pospešitev gospodarske rasti močno računa na usklajeno delovanje Banke Slovenije in vlade. To bo šlo v smeri zagotavljanja hitrejše in učinkovitejše podpore procesom prestrukturiranja podjetij in sprejetja nove zakonodaje na bančnem področju.

"Cerar je ob tem izrazil pričakovanje, da bo Banka Slovenije v skladu s svojimi pristojnostmi aktivno pripomogla k pospeševanju gospodarske rasti ter usklajeno z vlado prispevala k zagotavljanju lažjega dostopa podjetij do virov financiranja," so povzeli v njegovem kabinetu.

Sodelovanje pričakuje tudi pri reševanju slabih kreditov Tvorno sodelovanje pričakuje tudi pri reševanju problematike slabih kreditov. "Le uspešen zaključek celostnega - poslovnega, lastniškega in finančnega - procesa prestrukturiranja zadolženega slovenskega gospodarstva lahko pozitivno vpliva na ponoven zagon kreditne aktivnosti bank in izboljšanje stanja v bančnem sistemu ter posledično v gospodarstvu," so zapisali.

Predsednika vlade so, kot so še dodali, zanimale tudi Jazbečeve ocene razlogov za še zmeraj trajajoče zniževanje obsega kreditiranja, zlasti v luči velikih zneskov, ki jih je država namenila za dokapitalizaciji NLB in NKBM.

Kdaj bodo banke znatneje sprostile svoje kreditne potenciale? Zanimala so ga pričakovanja guvernerja, kdaj bodo banke znatneje sprostile svoje kreditne potenciale in jih namenile potrebnemu zagonu gospodarstva. Kot je opozoril premier, je namreč razkorak med povpraševanjem po kreditih in njihovimi odobritvami med največjimi v EU, so dodali.

Jazbec je po pisanju kabineta vlade povedal, da zadnji izvedeni ukrepi Banke Slovenije za zagotovitev stabilnosti bančnega sistema zadoščajo. Guverner je premierja seznanil še z novim evropskim mehanizmom enotnega nadzora, ki ga izvaja Evropska centralna banka, in vlogo Banke Slovenije v tem procesu.

Ne spreglejte