SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Boštjan Jazbec: Če bo treba, bomo ukrepali marca

0

termometer

 | Foto:
"Evropska centralna banka je marca pripravljena dodatno okrepiti ukrepe za spodbujanje gospodarstva, če bo treba," je dejal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

"Če bo treba, se bomo odzvali," je v intervjuju za The Wall Street Journal dejal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in dodal, da se potez ECB ne bi smelo razumeti kot "čarobne palice", ki bo rešila vse težave v evrskem območju.

"Kateri ukrepi so potrebni, bomo videli po analizi, ki jo bomo dobili marca," je dejal Jazbec in pojasnil, da ima ECB na voljo še veliko instrumentov, vendar potrebuje tudi podporo drugih politik, ki je v nekaterih primerih še vedno primanjkuje.

Jazbec je odgovoril tudi tistim, ki pravijo, da so razmere z nizkimi obrestnimi merami v škodljive za banke. Zdajšnje razmere so primerne za spodbujanje konsolidacije v panogi, zaradi česar bi banke lahko postale bolj učinkovite, ugodne učinke pa bi lahko nato prenesli na podjetja in gospodinjstva.

Jazbec je tudi za odstranitev bankovca za 500 evrov iz obtoka, saj je ta velikokrat povezan z organiziranim kriminalom. Sam vidi veliko razlogov za odpravo bankovca, ukrep pa bi lahko pomagal tudi v boju proti terorizmu in izogibanju plačevanja davkov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin