SiolNET. Posel danes Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bo moral Cimos marca razglasiti insolventnost?

3

termometer

Sanacija Cimosa, nekdaj največjega slovenskega avtomobilskega dobavitelja, se vleče že leta, a čas se zdaj dokončno izteka.

Trenutna likvidnost podjetja, ki mu brez reprograma posojil grozi insolventnost, je znosna, tudi ker so podjetju na pomoč s krajšimi plačilnimi roki priskočili kupci, pišejo Finance. A kot je včeraj po sestanku kupcev, bank upnic, lastnikov, predstavnikov ministrstva za finance in uprave Cimosa dejal eden od kupcev, ki ni želel biti imenovan, je vrag zdaj vzel šalo: "Tole je bil že 14. sestanek. Ves čas poslušamo, da ima podjetje podporo države in da sanacija bo, zgodi pa se nič."

Razglasitvi insolventnosti bi se lahko izognili z bančnim reprogramom dolgov. Cimos bankam in lizinškim hišam dolguje 400 milijonov evrov. Zdajšnji načrt reševanja, ki ga predlaga uprava Cimosa, je, da 200 milijonov evrov terjatev bančni upniki konvertirajo v lastniški delež, 100 milijonov evrov dolga Cimos odplačuje po reprogramu, 100 milijonov evrov dobijo upniki nazaj, ko bo Cimos prodan.

Banke bi s konverzijo dobile 79 odstotkov delnic Cimosa, zdajšnji lastniki bi obdržali 21 odstotkov. Vrednost dokapitalizacijske delnice bi bila 3,5 evra. A kot poročajo Finance, nekateri bančniki pravijo, da v tak reprogram ne gredo. Želijo razlastitev zdajšnjih lastnikov in da je vrednost dokapitalizacijske delnice en evro. Pri tem razmerju bi bile banke 91-odstotne lastnice. Kako se bodo na koncu izpogajali, če se bodo, bo moralo biti znano marca, saj mora biti takrat dokapitalizacijska skupščina.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin