Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
15.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Natisni članek

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 15.54

6 let, 6 mesecev

"Slovenski" Bitstamp z licenco, ki ga postavlja ob bok največjim bankam

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Bitcoin bankomat | Foto STA

Foto: STA

Luksemburška centralna banka je trgovcu z valuto bitcoin Bitstampu, ki sta ga pred dvema letoma ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damijan Merlak, podelila dovoljenje za opravljanje finančnih storitev, kar podjetje enači z drugimi finančnimi institucijami.

Licenca stopi v veljavo z julijem, z njo pa bo Bitstamp postal prva platforma za trgovanje s spletno valuto bitcoin z uradnim dovoljenjem za opravljanje finančnih storitev na svetu. Ker licenca članice Evropske unije (EU) velja za celotno območje Unije, bo Bitstamp lahko posloval v vseh 28 članicah, tudi v Sloveniji.

Spomnimo, da je bila spletna valuta bitcoin uvedena za lažje in manj nadzorovano poslovanje prek spleta. Dovoljenje za opravljanje finančnih storitev, ki podjetju Bitstamp zdaj po eni strani odpira vrata za širitev na evropskem trgu, na drugi strani podjetje podreja enaki regulativi, kot velja za banke. 

Bitstamp uvaja evrsko trgovanje 

Bitstamp, sicer tretja največja borza bitcoinov na svetu, je danes po poročanju Forbesa napovedal tudi ustanovitev evropske borze, na kateri bodo lahko uporabniki menjali evrsko valuto za bitcoine. Do zdaj so trgovci lahko svoje bitcoine menjali le za dolarje. "To je preboj v naši industriji," je odločitev luksemurških nadzornih finančnih institucij komentiral soustanovitelj Bitstampa Nejc Kodrič

Luksemburški finančni minister Pierre Gramegna pa je novico pospremil z besedami, da gre za mejnik pri poslovanju z bitcoini in digitalnimi valutami v Evropi.


Kaj je Bitstamp?

Bitstamp, danes tretjo največjo borzo bitcoinov na svetu, sta leta 2011 v Kranju ustanovila Nejc Kodrič in Damijan Merlak, a sta pozneje sedež podjetja preselila v London. 

Bitcoini so vrhunec dosegli decembra predlani, ko se je vrednost za en bitcoin povzpela prek 980 dolarjev. Takrat je finančni sklad Pantera Capital Management, ki se specializira za naložbe na področju alternativni valut, v Bitstamp vložil približno 7,5 milijona evrov. 

S strmim padcem vrednosti valute in posledičnim propadom največje japonske borze Mt Gox v začetku leta 2014 je Bitstamp za določen čas postal celo največja svetovna borza.

V začetku lanskega leta je podjetje pretresel hekerski napad, zaradi katerega je bila borza teden dni zaprta. Hekerji so ob vdoru v sistem ukradli okrog 19 tisoč kovancev v vrednosti okrog 4,3 milijona evrov.

Danes se vrednost kovanca giblje pri 450 dolarjih. 

Ne spreglejte