SiolNET. Posel danes Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bill Gates lažji za skoraj štiri milijarde evrov, a ostaja najbogatejši na svetu

0

termometer

Soustanovitelj Microsofta Bill Gates ostaja najbogatejši človek na svetu, vendar pa se mu približujeta dva druga tehnološka milijarderja, kaže lestvica ameriške revije Forbes za leto 2016.

Soustanovitelj Microsofta Bill Gates ostaja najbogatejši človek na svetu, vendar pa se mu približujeta dva druga tehnološka milijarderja, kaže lestvica ameriške revije Forbes za leto 2016.

Šestdesetletni Bill Gates ima premoženje v vrednosti 75 milijard ameriških dolarjev (69,1 milijarde evrov), kar je 4,2 milijarde (3,8 milijarde evrov) manj kot lani, ko je bil prav tako najbogatejši človek na svetu. Nekdanji vodja Microsofta je bil v zadnjih 22 letih sicer na vrhu lestvice že 17-krat.

Španec Ortega je drugi Na drugem mestu je 79-letni Španec Amancio Ortega, ki je obogatel v modni industriji. Kot ustanovitelj tekstilnega velikana Inditex ima med drugim v lasti blagovno znamko Zara. Njegovo premoženje je ocenjeno na 67 milijard dolarjev (62 milijarde evrov), kar je 2,5 milijarde (2,3) več kot lani, ko se je na lestvici uvrstil na četrto mesto.

Mehičan Slim izgubil kar 25 milijard evrov Na tretjem mestu je znova ameriški vlagatelj Warren Buffett (85) s 60,8 milijarde dolarjev (56 milijarde evrov). Četrti je mehiški telekomunikacijski tajkun Carlos Slim (76) s 50 milijardami dolarjev (46 milijarde evrov). Premoženje obeh se je glede na lani zmanjšalo. Premoženje Slima se je zmanjšalo za 27,1 milijarde dolarjev (25 milijarde evrov), kar je največ med vsemi "Forbesovimi" milijarderji.

Največji skok za Zuckerberga in Bezosa Najbolj sta se na lestvici povzpela izvršni direktor družbenega omrežja Facebook Mark Zuckerberg (31) in izvršni direktor spletnega velikana Amazon Jeff Bezos (52), ki sta se prvič uvrstila med deset najbogatejših. Bezos se je uvrstil na peto mesto s premoženjem v vrednosti 45,2 milijarde dolarjev (42 milijarde evrov), potem ko je bil lani na 15. mestu.

Zuckerberg ima premoženje v vrednosti 44,6 milijarde dolarjev (41 milijarde evrov), kar je 11,2 milijarde več kot lani, ko je bil na 16. mestu.

Na seznamu je tudi 190 žensk, kar je manj kot lani, ko jih je bilo 197. Najbogatejša je Francozinja Liliane Bettencourt, ki se je uvrstila na enajsto mesto s 36,1 milijarde dolarjev (33 milijarde evrov) premoženja, ki jih je pridobila s kozmetično znamko L'Oreal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin