SiolNET. Posel danes Novice
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Banke so si danes pri ECB izposodile rekordnih 1.300 milijard evrov

0,44

termometer

Evropska centralna banka ECB
Foto: Reuters

Banke območja evra so si danes od Evropske centralne banke (ECB) v okviru programa TLTRO izposodile rekordnih 1.300 milijard evrov. S temi sredstvi želijo odgovoriti na vse večje povpraševanje po posojilih podjetij, ki se spoprijemajo s posledicami pandemije covid-19, piše STA.

ECB je program ciljno usmerjenih operacij dolgoročnejšega refinanciranja (TLTRO) zagnala pred šestimi leti, letos pa ga je, da bi pomagala gospodarstvu območja evra, prilagodila. Komercialne banke so si danes iz tega programa za obdobje treh let izposodile 1.300 milijard evrov, pri čemer je obrestna mera določena pri minus enem odstotku, poroča STA.

Nekatere banke so verjetno le izkoristile ugodno obrestno mero

Tokratni obseg izposojenih sredstev je največji, odkar je ECB zagnala TLTRO, v neto znesku pa je verjetno manjši, saj so banke del sredstev najverjetneje porabile za reprogramiranje starih posojil pri ECB, da bi izkoristile izjemno ugodno obrestno mero. Postavljena negativna obrestna mera pomeni, da bodo banke čez leto dni brez pogojev zaslužile 0,5 odstotka, če ne bodo zmanjšale kreditnega portfelja, pa celo odstotek, piše STA.

Današnja operacija vzbuja upanje, da bodo banke nadaljevale kreditiranje in tako pomagale podjetjem, da preživijo, dokler Evropa ne ukine vseh omejitev za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin