Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 11. 2013,
9.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Cimos

Sreda, 13. 11. 2013, 9.08

7 let, 2 meseca

Banke bodo unovčile državno poroštvo za zadolženi Cimos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija je Cimosu odobrila začasno likvidnostno pomoč, ki je podjetju ne bo treba vrniti, če komisija potrdi program dolgoročnega prestrukturiranja.

Konec prihodnjega tedna zapade 35-milijonsko državno poroštvo, ki ga je država dala bankam in lastnikom za polletno likvidnostno posojilo Cimosu. Že zdaj je jasno, da bo poroštvo unovčeno. Ni pa še jasno, ali bo Bruselj potrdil načrt prestrukturiranja, ki mora biti prav tako končan do prihodnjega petka, poročajo Finance.

Na ministrstvu za finance pravijo, da se z bankami upnicami Cimosa ne pogajajo, in če Cimos posojila ne bo mogel poplačati, bo poroštvo unovčeno. Marjan Podgoršek, član Cimosove uprave, pojasnjuje, da je bilo že ob podpisu sporazuma o državnem poroštvu znano, da Cimos posojila ne bo mogel poplačati.

Cimos ima sicer še vedno likvidnostne težave Država bo po unovčitvi poroštva postala Cimosova upnica, do konca marca prihodnjega leta pa bo terjatev pretvorila v kapital oziroma postala lastnica Cimosa, pravi Podgoršek. Kolikšen lastniški delež bo dobila v zameno, še ni jasno, ker je to odvisno tudi od tega, koliko terjatev in po kakšni ceni bodo v kapital Cimosa pretvorile banke upnice, predvidoma pa bo večinska lastnica.

Cimos ima sicer še vedno likvidnostne težave, a veliko manjše, kot jih je imel pred prejemom omenjenega posojila. Kot pravi Podgoršek, bo imel Cimos letos pet milijonov evrov dobička, skupina Cimos pa bo še vedno v izgubi. Iz operativnega poslovanja bo izgube za okoli 15 milijonov evrov. Zaradi odpisov zaradi Cimosove družbe Titan, ki Cimosu ne more vrniti 18-milijonskega posojila, bo izguba, kot kaže zdaj, okoli 35 milijonov evrov.

Po ocenah bodo banke v kapital spremenile okoli 170 milijonov evrov dolga Evropska komisija je Cimosu odobrila začasno likvidnostno pomoč, torej šestmesečno posojilo. Podjetju ga ne bo treba vrniti, če Evropska komisija potrdi program dolgoročnega prestrukturiranja, v katerem je treba dokazati, da je Cimos dolgoročno sposoben preživeti brez nadaljnje državne pomoči in da sam sofinancira stroške prestrukturiranja.

Ta program v Cimosu pripravljajo s pomočjo ameriške svetovalne družbe Alvarez & Marsal, ministrstvo za finance ga mora v Bruselj poslati do petka, 22. novembra.

Cimos bankam dolguje 400 milijonov evrov. Do 15. novembra velja sporazum o neplačevanju obveznosti. Podgoršek pričakuje, da bo podpisan nov. Za krovni sporazum o prestrukturiranju dolgov pričakuje, da bo sklenjen do konca leta, skrajni rok je konec marca 2014. Okvirna ocena je, da bodo banke v kapital spremenile okoli 170 milijonov evrov dolga.

Ne spreglejte