Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
13. 6. 2018,
20.07

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

Natisni članek

Cinkarna Celje

Sreda, 13. 6. 2018, 20.07

5 let, 10 mesecev

Avstrijci ne bodo prevzeli enega od najuspešnejših slovenskih podjetij

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09
Cinkarna Celje | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Dober teden po tem, ko so pri Anatolu objavili namero za prevzem Cinkarne Celje, so od nje odstopili. Kot razlog so navedli, da jim ni bilo omogočeno, da pravočasno opravijo skrbni pregled družbe.

V začetku preteklega tedna so napovedali, da nameravajo objaviti prevzemno ponudbo za nakup delnic najkasneje v tridesetih dneh in ne prej kot v desetih dneh po objavi prevzemne namere, pod pogojem zadovoljivih rezultatov opravljenega skrbnega pregleda družbe.

Danes pa so sporočili, da odstopajo od prevzem podnube, "ker Anatolu ni bilo omogočeno, da bi pravočasno opravil skrbni pregled družbe". Za delnico so ponudili 246,52 evra oziroma skupno okrog 200 milijonov evrov.

Martens je bil tudi na skupščini Cinkarne, kjer je želel večje lastnike prepričevati, naj sprejmejo njihovo ponudbo, nasprotovali so ji tako uprava kot tudi zaposleni.

S prevzemi pri nas že imajo izkušnje

Anatol je del skupine Martens Management Group. Pri tem mu finančno pomaga ameriški investicijski sklad KKR.

Avstrijci so pred tem že prevzemali v Sloveniji. Z njimi je povezan avstrijski sklad Ring, ki je lastnik podjetja Niko Železniki. Pred nekaj leti je kupil, finančno in poslovno prestrukturiral ter prodal domžalsko družbo Helios. Sklad KKR ima v lasti Telemach.

V zadnjem obdobju tarča tujcev

Cinkarna, ena od najuspešnejših slovenskih podjetij, je v zadnjem obdobju postala tarča tujih skladov. Letos naj bi v Cinkarni Celje ustvarili nekaj manj kot 200 milijonov evrov prihodkov od prodaje, s čimer bodo za dobrih šest odstotkov presegli tiste iz leta 2017.

Zaradi izboljševanja mednarodnih gospodarskih razmer in ugodnih trendov v industriji pigmenta titanovega dioksida načrtujejo 33 milijonov evrov čistega dobička, torej gre za 13-odstotno rast.

Največja posamična lastnica Cinkarne Celje je Modra zavarovalnica z 20-odstotnim lastniškim deležem. Sledita Družba za upravljanje terjatev bank z 12,85 odstotka in Slovenski državni holding z 11,41 odstotka. Država posredno obvladuje skoraj polovico Cinkarne, preostalo lastništvo je precej razpršeno.

Ne spreglejte