SiolNET. Posel danes Novice
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Agrokorju bodo prvih 80 milijonov evrov novih posojil odobrile hrvaške banke

0,20

termometer

Agrokor
Foto: STA

Agrokorju bo nujno potrebno posojilo za svežo likvidnost v vrednosti 80 milijonov evrov zagotovilo pet hrvaških bank, je danes povedal izredni pooblaščenec hrvaške vlade v koncernu Ante Ramljak. Napovedal je, da z največjo upnico, rusko Sberbank, nadaljujejo pogajanja o novih posojilih.

Ramljak je na današnji novinarski konferenci na sedežu družbe v Zagrebu dejal, da bodo v četrtek s petimi hrvaškimi bankami, pri čemer so vse ključne banke na Hrvaškem v tuji lasti, podpisali pogodbo o 80 milijonov evrov posojil Agrokorju. Podrobnosti o tem, katere banke pri tem sodelujejo, ni želel razkriti, je pa dejal, da bo obrestna mera ugodnejša kot v prejšnjih posojilih.

V sredo je dejal, da v Agrokorju računajo na posojilo 150 milijonov evrov, kar bo zadostovalo za najmanj mesec dni nemotenega poslovanja koncerna. Danes pa je Ramljak menil, da si bodo z 80 milijoni evrov kupili nekaj časa za mirnejše reševanje poslovnih težav.

Ramljak je pojasnil, da za nov dogovor s Sberbank, ki naj bi novo posojilo pogojevala z uvrstitvijo svojih februarskih 100 milijonov evrov posojila med prednostna izplačila, ni bilo dovolj časa. Dodal je, da bi bila pod takšnimi pogoji Agrokor pripravljena financirati cela vrsta mednarodnih finančnih institucij.

Izplačila bodo stekla v četrtek

Prvih 80 milijonov evrov bodo po načrtih namenili dobaviteljem, izplačila bodo stekla v četrtek. Vrstni red bodo določili na seji začasnega sveta upnikov. Denar za plače delavcem imajo iz tekoče likvidnosti družbe, predvsem iz dnevnih prihodkov trgovske verige Konzum, je ponovil.

Na današnjem srečanju z dobavitelji pa bo govora o zapletih z izplačili menic, ki jih Agrokor, kot je povedal, priznava kot obveznosti. Izrazil je upanje, da bodo našli rešitev, ki bo zadovoljila vse akterje. Na Hrvaškem neuradno poudarjajo, da se je Agrokor z njimi prek dobaviteljev in faktoring družb skrivaj kreditiral, šlo pa naj bi za skoraj pet milijard kun (675 milijonov evrov).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin