Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 10. 2019,
9.49

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

14

Natisni članek

Adria Airways

Ponedeljek, 7. 10. 2019, 9.49

4 leta, 6 mesecev

Reportaža z Brnika

Adrijinim zaposlenim vročajo odpovedi: žalost, jeza, a upanje ostaja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

14

Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik je zaposlenim v Adrii Airways danes začel vročati odpovedi pogodb o zaposlitvi. Delavcem bo s tem začel teči 15-dnevni odpovedni rok. Kdaj bodo odpovedi prejeli vsi zaposleni, Pustatičnik še ni mogel napovedati. Nekaj Adrijinih zaposlenih je trenutno v tujini; ti bodo odpovedi prejeli po pošti, je pojasnil.

Prvi zaposleni so se na parkirišču pred poslovno stavbo Adrie Airways začeli zbirati že precej pred deseto zjutraj, ko jim je stečajnik Janez Pustatičnik začel deliti delovne knjižice.

Igor Prašnikar, strokovnjak za postopke in šolanje, se po štirih desetletjih dela v Adrii ločuje od službene kartice. "Tukaj so delali ljudje, tako kot jaz, skoraj 40 let. In to vedno v tem poslu. V letih skupnega dela so se stkala številna prijateljstva." Medsebojni odnosi so ostali dobri, čeprav jim podjetje ni izplačalo ne septembrske ne dela avgustovske plače.

Še ena zaposlena Katja Perčič Lavtižar pristavlja: "Težko je. Danes moramo vrniti kose uniform, kartice, ključe. Tako da ..." Danes zapuščajo svoj drugi dom, podjetje, za katero so bili prepričani, da bo obstajalo večno.

Dare Jarc je tu preživel kar 38 let, in sicer v letalski šoli. "Jaz sem začel že s 16. letom delati v letalstvu. Potem vojska in tako naprej. In sem prišel v Adrio." V uniformah, ki jih danes vračajo na sedež Adrie, so doživeli marsikateri vzpon in padec.

Za težave krivijo lastnika, upajo na dober konec

Kdo je po mnenju zaposlenih krivec za propad, pa jasno priča plakat tik ob vhodu. Nemški konzorcij 4K Investments.

"Ne prevzemajo odgovornosti, ne stopijo pred ljudi s priznanjem, da so kradli. V le treh letih so podjetje pokopali," simbolično pred vhodom v poslopje prižge svečo pilot. Kljub temu še vedno upajo, da bo država posegla v to zgodbo.

"Realno gledano, vsi mi bomo šli v tujino," pravi sindikalist in pilot Marko Kastelic, a pravi, da bodo do zadnjega upali, da bi se našla rešitev v Sloveniji. "Iniciativa bo še naprej zagotovo zelo aktivna in do zadnjega bomo poskušali najti rešitev."

Adria Airways
Novice Kdo bo vodil stečaj Adrie Airways

Mesec dni za prijavo na zavod

Tisti Adrijini zaposleni, ki bodo želeli vložiti zahtevek za denarno nadomestilo za brezposelnost, se bodo morali na Zavod RS za zaposlovanje prijaviti in zahtevek za nadomestilo vložiti najpozneje v roku 30 dni.

Tistim, ki bodo prijavo v evidenco brezposelnih izvedli v treh dneh po izteku odpovednega roka, bo denarno nadomestilo odmerjeno v višini 80 odstotkov, drugim pa v višini 60 odstotkov povprečja plač.

Kako dolgo bo trajal stečaj, še ni znano

Okrožno sodišče v Kranju je stečaj Adrie začelo prejšnjo sredo, in sicer na predlog poslovodstva družbe. Družba je namreč insolventna in nima več sredstev, da bi lahko najemala letala in poplačala zaposlene.

Stečajni upravitelj Pustatičnik je delo začel v sredo, ko je po oklicu začetka stečajnega postopka s sodelavci opravil prve sestanke z zaposlenimi na sedežu družbe.

Oceno obsega in trajanja stečajnega postopka bo lahko po napovedih podal najpozneje ob pripravi otvoritvenega poročila, ko bodo znani tudi obseg prijavljenih terjatev, stečajna masa za poplačilo upnikov in podrobnejše stanje.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto:

Pomembnejše linije so prevzeli tuji prevozniki

Ob začetku stečaja so nekatere pomembnejše linije Adrie Airways že prevzeli tuji prevozniki. Vlada je medtem sprejela spremembe zakona o letalstvu, po katerih ta izjemoma omogoča vzpostavitev gospodarske javne službe za opravljanje posameznih letalskih linij. To bi lahko država vzpostavila, če bi zaradi nezanimanja letalskih prevoznikov Slovenija izgubila pomembne letalske povezave.

V javnosti se ugiba tudi o možnosti ustanovitve nove letalske družbe. Po poročanju nekaterih medijev bi lahko vrzel zapolnila tudi tuja, že obstoječa letalska družba, ki bi zaposlila vsaj del osebja Adrie.

Adria Airways
Novice Razkrivamo, kakšne načrte ima država z Air Slovenia #video
Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana Brnik
Novice Bodo poleti z Brnika zdaj cenejši ali dražji kot z Adrio? #intervju
Adria Airways
Novice Nova letalska družba? "Če bi se država odločila za to, bi bila to neumnost."
Ne spreglejte