Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 3. 2013,
15.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Adria Airways prodaja

Torek, 26. 3. 2013, 15.32

7 let, 2 meseca

Adria Airways zaradi preteklih izgub v zmanjšanje kapitala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
O tem bodo na aprilski skupščini odločali delničarji nacionalnega prevoznika, v katerem država skupaj z bankami že mesece "mrzlično" prodaja skoraj tričetrtinski delež.

Delničarji v Adrii Airways bodo na skupščini na predlog uprave družbe, ki jo začasno od decembra –največ za pol leta – vodi Marko Anžur, odločali, ali se osnovni kapital z zdajšnjih 17,7 milijona evrov za 14,2 milijona evrov zniža na 3,5 milijona evrov. Kot so zapisali v današnjem sklicu skupščine, je njen namen zmanjšanje kapitala zaradi prenesene izgube iz preteklih let.

Znižanje osnovnega kapitala naj bi Adrii Airways pokrilo dobrih deset milijonov prenesene izgube Z znižanjem vrednosti osnovnega kapitala naj bi Adria Airways pokrila nekaj več kot deset milijonov evrov prenesene izgube iz preteklih let, skoraj štiri milijone evrov pa naj bi podjetje preneslo v svoje kapitalske rezerve. Kot so zapisali v sklicu skupščine delničarjev 26. aprila, bodo zmanjšanje osnovnega kapitala izvedli z združevanjem delnic, v razmerju 0,2 nove delnice podjetja za vsako zdajšnjo delnico.

Od Adrie Airways so v preteklosti dvignili roke veliki, tudi Qatar Airways Adrii Airways, ki je že leta v rdečih številkah, država skupaj z nekaterimi bankami, tudi z bankama Hypo Alpe Adria in UniCredit Banko Slovenija (skupaj so skoraj tričetrtinski lastniški podjetja), išče kupca. Kako uspešno ji pri tem pomaga švicarska svetovalna družba Barons Financial Services, ki ji pogodba o svetovanju pri prodaji AA-ja menda poteče konec meseca, ni jasno. Da za Adrio Airways ni velikega zanimanja, pa je jasno že leta. Čeprav so jo nekateri še nekaj let nazaj videli pod plaščem nemške Lufthanse, spet drugi pa celo v strateškem partnerstvu z Air India ali celo z enim od najuglednejših globalnih prevoznikov Qatarjem Airways. A iz vsega skupaj ni bilo nič. Za AA se zanimajo le še redki – če sploh? Barons Financial Services naj bi po pisanju nekaterih medijev v ožji izbor za nakup slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika pritegnil nemško Intro Aviation, avstrijsko podjetje Welcome Aviation Group in nizozemski Panta Holdings, kar jasno kaže, da se veliki, da ne zapišemo resni evropski letalski operaterji s precej obubožano Adrio Airways, ki jo je v zadnjih letih s finančno injekcijo večkrat rešila država, ne ukvarjajo in se ne želijo ukvarjati.

Mnogi ne verjamejo v kandidate za nakup Adrie Airways Poznavalci letalske panoge menijo, da ožji izbor kandidatov, ki ga je pripravil švicarski svetovalec za prodajo Adrie Airwyas, ne daje upanja za preživetje podjetja. Vendar bo švicarski svetovalec Barons Financial Services s poslom vsekakor mastno zaslužil, tudi če ta propade. Že videna zgodba! Saj se še spomnite svetovalne vloge idejnega očeta slovenskega logističnega holdinga (Slovenskih železnic in Luke Koper), nemškega menedžerja Hartmuta Mehdorna, na katerega je brezpogojno stavil nekdanji predsednik vlade, zdaj predsednik države Borut Pahor … Pa se ni zgodilo nič!

Ne spreglejte