SiolNET. Posel danes Novice
0,72

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Adria Airways: policija zaradi zlorabe položaja ovadila štiri ljudi

0,72

termometer

Adria Airways | Osumljeni naj bi povzročili za 3,6 milijona evrov premoženjske škode. | Foto: Klemen Korenjak
Osumljeni naj bi povzročili za 3,6 milijona evrov premoženjske škode. Foto: Klemen Korenjak

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je v preiskavi domnevnih nepravilnosti v Adrii Airways prejšnji mesec na specializirano državno tožilstvo vložil kazenske ovadbe zoper štiri osumljene osebe za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic. Osumljeni naj bi povzročili za 3,6 milijona evrov premoženjske škode, poroča časnik Delo.

S tem je NPU končal predkazenski postopek v enem delu. V drugem delu predkazenski postopek še teče, vendar na policiji zaradi varovanja interesa preiskave več ne razkrivajo. Stečajni upravitelj Adrie Airways Janez Pustatičnik medtem še tehta smiselnost vložitve tožb zoper nekdanje vodstvo, kar je odvisno tudi od stroškov in morebitnega povečanja stečajne mase.

Adria Airways je plačevala tudi zavarovalno premijo za odškodninsko odgovornost tedanje uprave, in sicer kar hčerinski družbi nemškega sklada 4K, lastnika Adrie Airways. Vendar te zavarovalne police v Adrii stečajni upravitelj ni našel, še poroča Delo.

Letalo Posel danes Slovenija dobiva novo letalsko družbo

Hišne preiskave tudi zaradi spornih poslov nekdanjih lastnikov

Vodstvo Adrie Airways je predlog za stečaj letalskega prevoznika vložilo 30. septembra 2019. Letalska družba, ki jo je država leta 2016 prodala neznanemu nemškemu finančnemu skladu 4K, je imela pred tem dalj časa finančne težave, te pa so se po prevzemu še poglobile, čeprav so novi lastniki napovedovali rast, več dokapitalizacij in novega strateškega partnerja, piše STA.

Kot so poročali mediji ob hišnih preiskavah lani poleti, naj bi v NPU preiskovali sporne posle nekdanjih nemških lastnikov in sumljiva milijonska nakazila v davčne oaze, poslovanje prek Malte in krajo denarja iz trezorja, ki se je zgodila po objavi stečaja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin