Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2016,
4.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

5

Natisni članek

Adria Airways

Petek, 15. 7. 2016, 4.12

6 let, 6 mesecev

Adria Airways pod nemško zastavo spet leti v bankrot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

5

Adria Airways | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Štiri mesece po tem, ko je država  Adrio Airways prodala nemškemu investicijskemu skladu 4K Invest, prihodnost edinega slovenskega letalskega prevoznika ni nič bolj gotova, kot je bila v letih agonije prej. Nasprotno, nekatere poteze novega lastnika vzbujajo dvome o njegovih dolgoročnih načrtih z Adrio Airways.

Usoda Adrie Airways, ki jo je država leta 2011 s 50-milijonsko injekcijo rešila pred stečajem, je spet na nitki. Po neuradnih informacijah je izguba Adrie Airways samo v prvih petih mesecih letošnjega leta že dosegla skoraj sedem milijonov evrov.

Nacionalni letalski prevoznik, ki je lani ustvaril sedem milijonov evrov izgube, v prvi polovici leta pa se spoprijema z upadanjem prometa, se želi zdaj reševati tudi na plečih dobaviteljev. Po naših informacijah je uprava sindikatom že napovedala odpoved kolektivnih pogodb, ki so jih novi lastniki podpisali na dan nakupa družbe. Medtem ko varčuje pri stroških dela, Adria Airways plačuje drage svetovalce iz vrst njenega novega lastnika. Ti bi lahko v letu dni "pojedli" večji del letošnje kapitalske injekcije države, ki je bila pogoj za prodajo.

Visoka izguba, likvidnostne težave in usihajoči kapital so bili glavni razlogi za  prodajo slovenskega letalskega prevoznika. A njegove agonije, ki se vleče že vrsto let, še zdaleč ni konec. Tudi po prodaji 4K Investu, ki je napovedal prestrukturiranje Adrie za dolgoročno preživetje, Adria Airways ne poravnava tekočih obveznosti, zato se ji nabirajo dolgovi.

Poslovanje Adrie Airways v številkah

  2011 2012 2013 2014 2015
Kapital (v mio. evrih) 22,3 12,5 10,1 9,9 3,3
Celotni prihodki (v mio. evrih) 159,9 150,3 146,7 151,5 152,7
Čisti poslovni izid (v mio. evrih) -12 -10,8 -2,9 0,9

-6,9

Povprečno št. zaposlenih 429 432 391 393 382,67

Vir: bizi.si, GVin

Sanacija na plečih dobaviteljev

Ključni dobavitelji Adrie so:

  • Petrol, ki letala oskrbuje z gorivom,
  • Aerodrom Ljubljana, ki mu Adria plačuje letališke takse in druge letališke storitve,
  • druga letališča, kjer pristajajo letala Adrie Airways, in drugi dobavitelji goriva na teh letališčih,
  • Adria Airways Tehnika, ki servisira letala,
  • Kontrola zračnega prometa, ki ji Adria plačuje preletne takse.

Na njihova vrata zdaj trkajo predstavniki novega lastnika Adrie Airways. Po trditvah več virov so nekaterim poslovnim partnerjem v zadnjih mesecih predlagali spremembo komercialnih pogojev in visoke popuste za poplačilo že obstoječih obveznosti.

Od Petrola bi 70-odstotni odpis terjatev

Petrolu naj bi tako predlagali okoli 70-odstotni odpis obstoječih terjatev in nižje cene kerozina v prihodnje. Ti pogoji za Petrol, kot trdijo naši viri, niso sprejemljivi. Gre za jasen signal, da je družba v resnih težavah.

Adria Airways naj bi Petrolu predlagala okoli 70-odstotni odpis obstoječih terjatev in nižje cene kerozina v prihodnje. | Foto: Tina Deu Adria Airways naj bi Petrolu predlagala okoli 70-odstotni odpis obstoječih terjatev in nižje cene kerozina v prihodnje. Foto: Tina Deu

Petrol ima zaradi večletnih poslovnih težav Adrie pri poslovanju z njo pogodbeno dogovorjeno zgornjo mejo neporavnanih obveznosti za gorivo. Ko jo v Adrii dosežejo, Petrol preneha z dobavo kerozina, terjatev pa ima zavarovano z eno od nepremičnin Adrie. "Pogodbenih odnosov s poslovnimi partnerji zaradi pogodbenih določil Petrol ne more razkrivati. Nedavna sprememba lastništva v tem podjetju ni prinesla pogodbenih sprememb," so bili kratki v Petrolu.

V podjetju Adria Airways  Tehnika, ki sta jo država in Aerodrom Ljubljana lani novembra prodala Poljakom, vprašanj o poslovnem sodelovanju z Adrio Airways niso želeli komentirati.

Aerodrom ne namerava popuščati

Na matičnem letališču Adrie Airways zatrjujejo, da v zadnjih mesecih niso spreminjali komercialnih pogojev sodelovanja. Prevoznik svoje obveznosti do Aerodroma Ljubljana  poravnava v večji meri sproti, skladno z rokom plačila, so pojasnili.

Po naših informacijah Aerodrom Ljubljana ne želi pristati na bistveno znižanje cen. | Foto: Bor Slana Po naših informacijah Aerodrom Ljubljana ne želi pristati na bistveno znižanje cen. Foto: Bor Slana

Na vprašanje, ali želi novo vodstvo Adrie doseči nižje stroške storitev, niso neposredno odgovorili, češ da so pogajalski procesi z največjimi partnerji stalnica. Po trditvah naših virov pa Aerodrom, ki je od konca leta 2014 v lasti nemškega Fraporta, ne namerava več pristati na bistveno znižanje cen svojih storitev, kot je to počel v preteklosti pod pritiskom države kot nekdanje lastnice obeh podjetij.   

Od zaposlenih pričakujejo znižanje stroškov dela

Tudi zaposleni v Adrii Airways ne morejo mirno spati. Po naših informacijah naj bi uprava, ki jo vodi  Arno Schuster, na nedavnem sestanku svet delavcev opozorila, da bodo morali zmanjšati stroške dela, sicer bo podjetje morda že novembra  insolventno.

Ker naj bi bilo uresničevanje kolektivnih pogodb za podjetje preveliko breme, jih nameravajo predčasno odpovedati. Prejšnje vodstvo Adrie je konec leta 2014 preklicalo vse štiri kolektivne pogodbe. Zaradi zaskrbljujočega finančnega stanja in prodajnega postopka, ki je bil v sklepni fazi, v začetku leta ni želelo podpisati že usklajenih kolektivnih pogodb. Piloti so zato marca napovedali stavko. Toda posegli so Nemci. Na dan, ko so postali večinski lastniki, so nepričakovano pristali na podpis novih kolektivnih pogodb. Očitno so si zdaj premislili in so že po nekaj mesecih ocenili, da je obstoječi dogovor z delavci zanje predrag.

Čeprav so nemški lastniki, potem ko so prevzeli Adrio, pristali na podpis kolektivne pogodbe, so si zdaj, kot kaže, premislili. | Foto: Klemen Korenjak Čeprav so nemški lastniki, potem ko so prevzeli Adrio, pristali na podpis kolektivne pogodbe, so si zdaj, kot kaže, premislili. Foto: Klemen Korenjak

Dragi svetovalci, a slabše poslovanje

Sočasno ko uprava napoveduje varčevanje pri stroških dela, pa najema drage svetovalci. Po trditvah naših virov gre za osem svetovalcev z visoki urnimi postavkami. Vsak od njih naj bi dnevno Adrio Airways stal okoli tisoč evrov. Na konkretna vprašanja v Adrii niso želeli odgovoriti. Toda ob predpostavki, da bo skupina svetovalcev z Adrio na dnevni bazi sodelovala leto dni, je mogoče izračunati, da bo svetovanje "požrlo" približno  polovico od treh milijonov evrov, kolikor je tik pred prodajo v kapital Adrie vložil Slovenski državni holding (SDH).

Dvome v uspešnost novega vodstva in njegovih svetovalcev vzbujajo predvsem poslovni rezultati. Adria naj bi namreč sredi poletne sezone, ki je ključna tudi za preživetje zimskih mesecev, beležila nepričakovan padec prometa. Zaskrbljujoč naj bi bil tudi padec prihodkov na potnika. Velikost letal namreč ni prilagojena zmanjšanju števila potnikov.

Koliko potnikov so prepeljali v prvih šestih mesecih v primerjavi z istim obdobjem lani in koliko so primerjalno ustvarili prihodkov iz poslovanja, nam v Adrii Airways niso želeli razkriti.

Za padec prometa krivijo teroristične napade

Da rezultati niso skladni z načrti, pa je mogoče sklepati po njihovih pojasnilih, da imajo nedavni dogodki in teroristični napadi negativen vpliv na povpraševanje v letalstvu ter na potovalne navade ljudi. Pri tem so izpostavili teroristične napade v Parizu, Bruslju, Turčiji in lansko sestrelitev ruskega letalskega prevoznika iz Egipta. To ima posledice predvsem v turističnem segmentu, medtem ko je poslovni segment manj občutljiv, so pojasnili.

V letu 2015 je Adria Airways prepeljala 66 odstotkov vseh potnikov ljubljanskega letališča v javnem prometu. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je ta delež padel na 62 odstotkov.  | Foto: Bor Slana V letu 2015 je Adria Airways prepeljala 66 odstotkov vseh potnikov ljubljanskega letališča v javnem prometu. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je ta delež padel na 62 odstotkov. Foto: Bor Slana

Toda ob tem velja opozoriti, da čarterski leti v sredozemske turistične destinacije, ki jih kot glavni razlog za slabši promet od pričakovanega navaja Adria Airways, predstavljalo le okoli deset odstotkov njenih prihodkov. 

Informacije o padcu prometa so nam potrdili na Aerodromu Ljubljana, kjer pravijo, da je upad prometa Adrie Airways od januarja do konca maja večji od pričakovanj. V letu 2015 je Adria Airways prepeljala 66 odstotkov vseh potnikov ljubljanskega letališča v javnem prometu. V prvih šestih mesecih letošnjega leta je ta delež padel na 62 odstotkov. Razlog za padanje deleža je manjši obseg letenja domačega letalskega prevoznika in krepitev prometa tujih prevoznikov. Aerodrom je sicer v lanskem letu z Adrio Airways ustvaril 40 odstotkov vseh poslovnih prihodkov.

Tudi v Petrolu so nam neuradno potrdili, da pri Adrii beležijo opazen padec prodanih količin kerozina.

Ob koncu lanskega leta z visoko izgubo in skoraj brez premoženja

Lansko poslovno leto je Adria sklenila z visoko izgubo. Ta je znašala malo manj kot sedem milijonov evrov, čeprav so se prihodki malenkostno povišali.

Ob slabših poslovnih rezultatih je zaskrbljujoče, da je Adria v zadnjih letih ostala praktično brez premoženja. Nekdanji predsednik uprave Mark Anžur je namreč likvidnostne težave, zadolženost in izgubo več let zapored reševal s prodajo letal in nepremičnin. Kapital Adrie je tako konec lanskega leta znašal samo še dobre tri milijone evrov, kar je le sedmina kapitala, ki ga je imela leta 2011.

Kapital Adrie znaša samo še dobre tri milijone evrov, kar je le sedmina kapitala, ki ga je imela leta 2011.   | Foto: Klemen Korenjak Kapital Adrie znaša samo še dobre tri milijone evrov, kar je le sedmina kapitala, ki ga je imela leta 2011. Foto: Klemen Korenjak

Kako posluje  pod novim lastnikom, ni znano, saj nova uprava javnosti še ni razkrila podatkov o poslovanju v letošnjem letu.  V skopem obvestilu za javnost je pred časom sporočila le, da je v prvem četrtletju naraslo število potnikov in ob tem močno padlo število potnikov na čarterskih letih.

Nobenega dvoma pa ni, da bodo učinki spomladanske dokapitalizacije, v katero je država vložila 3,1 milijona evrov, 4K Invest pa milijon evrov, kmalu izničeni, če Adria ne bo uspela obrniti trendov poslovanja. Če se bo ponovila izguba iz poslovanja, ki jo je zabeležila v lanskem letu, bo ob koncu leta ponovno na robu stečaja. 

Kakšne zaveze je uspela izpogajati država?

Vedno pogostejša  so ugibanja, kakšni so sploh načrti 4k Invest? Ali ni država naredila napake, ko je nacionalnega letalskega prevoznika prodala neznanemu finančnemu skladu brez izkušenj v letalski industriji, ki velja za specifično panogo? Se lahko uresničijo najbolj črnoglede napovedi, da bo 4K Invest prek svetovalnih pogodb in drugih storitev dokončno izčrpal podjetje in ga poslal v stečaj? 

Tovrstna vprašanja in dvomi so se v državnem zboru in med poznavalci razmer pojavili že ob prodaji marca letos, ko so SDH očitali netransparentni postopek in  izbiro napačnega kupca. 

Ali je SDH ob prodaji od kupca iztržil kakršnekoli finančne ali nefinančne zaveze, na SDH zaradi varovanja poslovnih skrivnosti javnosti ne želijo razkriti. Ob tem velja opozoriti, da je neposredni lastnik Adrie Airways projektno podjetje, ki ima zgolj 25 tisoč evrov osnovnega kapitala. Njegovega končnega lastnika pa v mreži podjetij iz Nemčije, Luksemburga in Malte ni mogoče najti.

Anžurjeva ekipa izničila učinke dokapitalizacije

Dejstvo je, da drugih interesentov za nakup Adrie ni bilo, državi pa se je s prodajo ob vedno slabšem poslovanju mudilo, saj ji ni smela več pomagati. Leta 2011 je namreč v dokapitalizacijo vložila 50 milijonov evrov, slabih 20 milijonov evrov pa so v lastništvo Adrie konvertirale še poslovne banke. S tem se je družba izognila stečaju, vendar nova državna  pomoč ni bila več dopustna.

Po štirih letih se je pokazalo, da so vsi učinki državne pomoči in ukrepov za zmanjšanje stroškov v času, ko je Adrio vodil Mark Anžur, skopneli. Prejšnjemu vodstvu ni uspelo izkoristiti niti pozitivnih učinkov, kot so bile ugodne cene goriva, ugodni menjalni tečaji in okrevanje gospodarstva. Kljub napačnih poslovnim odločitvam je Anžurjeva uprava do zadnjega uživala podporo nadzornega sveta, ki ga je vodil Tone Pekolj, ukrepala pa ni niti država kot večinska lastnica.

Jeseni še brez neposredne povezave z Berlinom

Novo vodstvo Adrie je v zadnjih mesecih ukinilo nekaj letalskih povezav.

Tako so se aprila odločili, da kljub drugačnim napovedim ne bodo leteli do Kölna in Stockholma, konec oktobra pa bodo po letu in pol ukinili neposredne lete v Berlin. Z zimsko sezono se bo zmanjšalo še število letov v Tirano, na drugi strani pa napovedujejo, da bodo povečali število letos med Ljubljano in Amsterdamom, Parizom, Sarajevom, Varšavo in Zürichom.

"Ukinjene linije bomo pokrivali prek naše širše mreže letenja. Adria Airways trenutno tedensko opravi 198 letov, medtem ko jih je lani v istem obdobju 193," so zagotovili v letalskem prevozniku.
Ne spreglejte