Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
17.32

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Bled Karl Erjavec Borut Pahor

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 17.32

7 let, 2 meseca

9. Strateški forum Bled in moč zaupanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Brez zaupanja ne more biti dialoga, razvoja in prosperitete," je poudaril Karl Erjavec ob začetku že 9. Strateškega foruma na Bledu.

Z nagovori predsednika republike Boruta Pahorja, ministra za zunanje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Karla Erjavca in predsednika DZ Milana Brgleza se je na Bledu začel 9. Strateški forum Bled (BSF). Govorniki so opozorili na velik pomen zaupanja in nujo po njegovi ponovni vzpostavitvi v današnjem svetu.

Letošnji forum, ki se ga udeležuje več kot 500 gostov iz 65 držav in nosi naslov Moč zaupanja, se osredotoča na naraščajoče nezaupanje v današnjem svetu. Dandanes se namreč srečujemo s pomanjkanjem zaupanja v nekatere ključne ustanove in voditelje, kar škoduje gospodarski rasti, saj splošno nezaupanje ustvarja ekonomsko negotovost, je opozoril Erjavec.

"Brez zaupanja ne more biti dialoga, razvoja in prosperitete," je poudaril in dodal, da je zaupanje še vedno tisto, ki omogoča solidarnost med generacijami, varnost za posameznike in države, poslovne pogodbe in mednarodne odnose.

Nov globalni red "Treba je oblikovati nov globalni red, ki bo preprečil ekscese, kakršna je bila zadnja finančno-gospodarska kriza," pa je pozval Brglez. Za to po njegovem mnenju potrebujemo veliko trdne volje, odločenosti in vztrajnosti, predvsem pa preobrat v vrednostnem sistemu, kjer mora skupno dobro zamenjati ozke interese posameznika, posamezne finančne institucije, gospodarske družbe ali države.

Pri tem trčimo ob težavo pomanjkanja zaupanja, saj je kriza zamajala temelje zaupanja med državami in znotraj njih. V prihodnje bo zato ključna prav ponovna vzpostavitev zaupanja. Kot je prepričan Brglez, so skupni projekti, ki bodo pripomogli k dobrobiti vseh akterjev, tisti, ki lahko to oslabljeno zaupanje precej okrepijo in ga postavijo na nove trdne temelje.

Mladim dovoliti izraziti mnenja Zbrane je ob začetku prvega panela o filozofiji vodenja nagovoril tudi predsednik Pahor, ki je predstavil svoje poglede na dobro voditeljstvo. Kot je poudaril, se pravo politično vodenje ne prilagaja javnemu mnenju, temveč ga oblikuje.

Pahor je prepričan, da mora demokratična družba, če želi napredovati, dovoliti mladim, da izrazijo svoja mnenja, in omogočiti najbolj nadarjenim med njimi, da se razvijejo v politične voditelje v upanju, da jih bodo pri njihovem poslanstvu navdihovale vrednote miru, varnosti, demokracije in človekovih pravic.

Predsednik je tako začel panel voditeljev o "filozofiji vodenja", na katerem so nekdanji kitajski zunanji minister Li Zhaoxing, madžarski zunanji minister in kandidat za evropskega komisarja Tibor Navracsics, njegov šrilanški kolega Gamini Lakshman Peiris, nekdanji nizozemski zunanji minister Uri Rosenthal ter indijski državni sekretar, general V. K. Singh razpravljali o značilnostih dobrih voditeljev, vodenja in o dilemah, s katerimi se morajo politični voditelji soočati.

Ne spreglejte