Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2016,
17.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

2

Natisni članek

Yahoo Marissa Mayer Moja služba delo Google

Petek, 5. 8. 2016, 17.01

6 let, 6 mesecev

Ena najvplivnejših žensk v tehnološkem svetu je razkrila recept za uspeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,05

2

Marissa Mayer | Foto Reuters

Foto: Reuters

Preden je Marissa Mayer leta 2012 prevzela vajeti Yahooja, je bila del Googlove ekipe. V intervjuju za Bloomberg je razkrila, kako je delala tudi po 130 ur na teden in zakaj je to pomembno. 

Le nekaj mesecev za tem, ko je Marissa Mayer prevzela vodenje tehnološkega velikana Yahoo, je rodila svojega prvega otroka, sina Macallisterja. Po porodu si je vzela le dva tedna porodniškega dopusta, zaradi česar je bila takrat v javnosti deležna številnih kritik. Je pa po vrnitvi v službo ženskam v podjetju podvojila plačani porodniški dopust na 16 tednov. Tudi decembra lani, ko je povila dvojčici, je kmalu po porodu že delala iz porodnišnice. 

Porodniškega dopusta si ni mogla privoščiti

Mayerjeva je v intervjuju za Bloomberg pojasnila, da podjetje leta 2012 ni bilo v stanju, ko bi si lahko glavni izvršni direktor privoščil porodniški dopust ter od štiri do šest mesecev ostal doma. Zato je svojega prvega sina skušala vključiti v vsakodnevne službene obveznosti, podobno je bilo tudi z dvojčicama.

Kakšen je recept Marisse Mayer

Prva dama Yahooja je sicer v tehnološkem svetu znana po veliki delovni etiki. Tudi v času, ko je še bila del Googlove ekipe, je pogosto delala pozno v noč. Za Bloomberg je razkrila tudi recept za uspeh. 

Preden je Marissa Mayer postala šefica Yahooja, je več let preživela v Googlu. | Foto: Reuters Preden je Marissa Mayer postala šefica Yahooja, je več let preživela v Googlu. Foto: Reuters

Na vprašanje, kaj je najpomembnejša stvar, ki se je je naučila, ko je bila del ekipe v Googlu, ki je sprejemala odločitve, je Mayerjeva povedala, da če daš pametnim ljudem enake podatke, bodo prišli do enakih sklepov. "Res sem se naučila pomena deljenja informacij in transparentnosti, to pa sem skušala prinesti tudi v Yahoo," je povedala. 

Če načrtuješ spanje in prho, lahko delaš 130 ur na teden

Po mnenju Mayerjeve je v zgodbi o Googlu pogosto spregledano tudi trdo delo. "Ko novinarji poročajo o Googlu, pišejo, kot da je bil ta uspeh neizogiben. Prava izkušnja pa je bližje temu: ali lahko delaš 130 ur na teden? Odgovor je ja, če strateško načrtuješ svoje spanje, prho in kako pogosto greš v kopalnico." 

Ob treh zjutraj je varneje ostati v pisarni kot iti domov

Sobe za počitek v Googlu so bile tam po njenih besedah z namenom, ker je bolj varno, da ob treh zjutraj ostaneš v pisarni, kot pa da se pelješ domov. Kot je dodala, je v prvih petih letih pri Googlu vsaj eno noč na teden preživela v pisarni, razen ko je šla na dopust, ki pa ga je bilo malo in je prišel redko. 

Googlovim uslužbencim v Kanadi je v podjetju na voljo tudi plezalna stena.  | Foto: Reuters Googlovim uslužbencim v Kanadi je v podjetju na voljo tudi plezalna stena. Foto: Reuters

Nič se ne zgodi samo od sebe

Njen mož Zachary Bogue, ki se ukvarja z investicijami v tvegani kapital, v San Franciscu vodi co-working podjetje. "Če greš v soboto popoldne tja, takoj vem, kateremu od startupov bo uspelo, pa mi sploh ni treba vedeti, s čim se ukvarjajo," dodaja Mayerjeva. Prisotnost v pisarni ob koncih tedna je velik pokazatelj uspeha, ker se nič ne zgodi "samo od sebe". Uspeh pride zaradi trdega dela, dodaja. 

Ne spreglejte