Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
7. 7. 2014,
16.07

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bizi dobiček prihodki

Ponedeljek, 7. 7. 2014, 16.07

7 let, 2 meseca

Začela se je cenovna vojna, ki je uničila trg

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Če so osrednji fitnes klubi v preteklosti razkazovali moč in želi sadove, se je ob prihodu tako opevane gospodarske krize začela celotna finančna pogača deliti tudi med novince.

Ob pogledu na podatke, pridobljene na bizi.si, kjer lahko prav tako vidimo dobičke podjetij, opazimo v fitnes dejavnosti, da pretiranih pozitivnih bilanc podjetja v letu 2013 niso imela, pa čeprav je pri nekaterih prihodkovna stran sorazmerno visoka.

V tem segmentu je z 1,3 milijona evrov na vrhu še vedno Sokol group (fitnes storitve, prodaja fitnes opreme in prehrane), ki pa je imel pred začetkom gospodarske krize dvakrat več prihodkov kot zdaj. Kljub vsemu še vedno ohranja pozitivni finančni prizvok, kar pa je pri nekaterih podjetjih, ki spadajo v to zvrst (fitnes, kozmetični storitve …), iz več razlogov nasprotno. Nekatera novejša namreč vlagajo v novo opremo, spet druga se ubadajo s primanjkljajem sredstev za vzdrževanje pravega centra ...

"Cene fitnes storitev cenejše kot pred leti"

"Fitnes panoga deli enako usodo kot gradbeništvo leta 2008. Osebno lahko govorim za Ljubljano, kjer je počilo, ko je prišla kriza. Takrat sta se zgodili dve stvari. Veliko poslovnih prostorov se je izpraznilo. Prej ni bilo mogoče dobiti prostora s tako veliko kvadraturo. Da ne govorim o ceni … Zdaj je najidealneje dobiti prostor. Druga stvar je, da je v času interneta lažje dobiti rabljeno fitnes opremo iz tujine. Ta dva dejavnika sta vplivala, da je poraslo število fitnes centrov. Nato so se cene za fitnes storitve začele zniževati. Začela se je cenovna vojna, ki je uničila trg. Lahko povem, da je bila pri nas leta 2008 mesečna karta 63, zdaj pa je 43 evrov. Morali smo popustiti. Prav vsi! To je tretjino manj, ob tem pa so se podražili vhodni stroški in delovna sila. Panogo so osiromašili." je kljub pozitivni bilanci potarnal prokurist Sokol groupa Daniel Knaus, ki je imel v letu 2013 v Sloveniji 15-odstotni tržni delež po prihodku v dejavnosti "Obratovanje fitnes objektov".

Od leta 2012 ni bilo stečajev ...

Odgovorni so se morali prilagoditi stanju v gospodarstvu in rezati stroške na več koncih, da ohranjajo podjetje pri racionalnem poslovanju, ob tem pa Knaus izpostavlja še patološki fenomen pri nas v Sloveniji: "Pol centrov ima blokirane račune, ker ne plačujejo delovne sile, dobaviteljev, najemnine …, a še vedno živijo. Vse skupaj se je razvrednotilo, na koncu pa sva reveža oba - tisti, ki je začel zniževati cene in jaz. Če bi se trg očistil, bi ostali tisti, ki smo resni. Lahko povem, da se čisto po slovensko čaka, kdo bo prvi 'crknil'."

V letošnjem letu smo lahko v prvih šestih mesecih zabeležili rast fitnes centrov. Novoustanovljenih je bilo šest, kar je stoodstotno več kot v enakem obdobju lani.

Podatki na bizi.si pa prav tako ponazarjajo, da od leta 2012 dalje ni bilo med fitnesi zabeleženega nobenega insolvenčnega postopka - stečaji, likvidacije in prisilne poravnave.

Ne spreglejte