Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
30. 5. 2018,
20.00

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,62

44

Natisni članek

volitve 2018 soočenje

Sreda, 30. 5. 2018, 20.00

5 let, 11 mesecev

Soočenje na Planet TV: Kdo ne bi šel s kom v koalicijo in zakaj ne? #video #NovZacetek

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,62

44

Predsedniki devetih parlamentarnih strank so na Planet TV v oddaji Volitve: nov začetek soočili svoje poglede. Voditelj Mirko Mayer jih je vprašal, s kom bi šli v koalicijo in s kom ne, kandidati pa so razkrili tudi svoje rešitve za težave v zdravstvu, govorili o priložnostih v gospodarstvu in pogledih na arbitražo.

Šarec: Janše v tej vladi ne bo

"Mi bomo sestavljali vlado in v tej vladi ne bo SDS. Tudi če se Janez Janša umakne," je dejal predsednik Liste Marjana Šarca Marjan Šarec, ki je za zdaj po anketah prvi zasledovalec SDS. "Še vedno verjamem, da bomo mi sestavljali vlado. Težko bomo sestavili koalicijo s stranko, ki imajo neznane vire financiranja oziroma sporne vire. To ni dobro za demokracijo in niti za Slovenijo," je dejal.

V nedeljo, 3. junija, bomo na Planet TV državnozborske volitve spremljali s posebnimi vklopi iz volilnih štabov strank, kjer bomo preverili prve rezultate in tudi prve odzive zmagovalcev in poražencev, Mirko Mayer pa bo v studiu z gosti komentiral napovedi in analiziral prve rezultate. Posebna oddaja na dan volitev bo na sporedu med 18.45 in 20.00, nato pa se bomo z najnovejšimi rezultati oglasili še ob 22.30.

Na Siol.net bomo že takoj ob 19.00 objavili rezultate vzporednih volitev, analize in odzive.

Janez Janša. Marjan Šarec.
Novice Močno bi zmagala SDS, gneča za tretje mesto, v parlament Jelinčič?

2. del:

Se Janša boji, da ne bo mogel sestaviti koalicije?

Prvak SDS Janez Janša pa si želi, da bi se v nedeljo na volišča odpravilo čim več ljudi. "Slabo vlado izvolijo dobri ljudje, ki ne gredo na volitve," je dejal Janša. Na vprašanje, ali se boji težav pri sestavljanju koalicije, če bo relativni zmagovalec, je bil kratek: "To težavo bo imel samo eden. Pustite jo njemu." Na vprašanje, ali je pripravljen prepustiti mesto premierja komu drugemu, SDS pa bi vseeno vodila državo, je postregel s kratkim odgovorom: "Pustite ljudem, da se odločijo, potem pa bomo sestavljali koalicije."

Fotogalerija
1 / 26

Janša bi šel v koalicijo z NSi in SLS

"Pričakujem, da se bo zgodila programsko sorodna koalicija, ki bo vedela, kaj narediti. Ne pa do vlade, ki se bo dve leti sestavljala, nato potrebovala eno leto za zakone, prvega pol leta pa so se ukvarjali le s tem, kako meni odvzeti mandat," je dejal Janša in poudaril, da bi koalicijo sestavljal z NSi in SLS.

28. otroški parlament 2018
Novice Za poslance letos kandidirajo tudi dijaki in študenti

Erjavec o koaliciji s SDS: Madžarski razvojni model ni pravi za Slovenijo

Alenka Bratušek (SAB) je prepričana, da DeSUS ne bi zavrnil povabila SDS. "Dvakrat so že šli z njimi v vlado. Ne vidim, zakaj ne bi še tretjič," je dejala Bratuškova. Vodja DeSUS Karl Erjavec ji je odvrnil, da so med DeSUS in SDS prevelike programske razlike. "Madžarski razvojni model ni pravi za Slovenijo," je dejal Erjavec.

Foto: prihod predstavnikov strank na soočenje

Fotogalerija
1 / 11

"Politika, ki se opredeljuje za in proti Janezu Janši, nas ne bo nikamor pripeljala. Verjamem, da bomo imeli vlado, ki nas bo pripeljala med 10 najboljših držav," pa je povedal predsednik SD Dejan Židan.

"Levica ne more sodelovati s stranko, ki sodeluje z madžarskim diktatorjem"

Podobnega mnenja je bila tudi podpredsednica Levice Violeta Tomič. "25 let Slovenijo hromi politika, ki se opredeljuje za in proti Janezu Janši. Končno moramo razmišljanje usmeriti v prihodnost. S takšno stranko Levica ne more sodelovati. Stranka, ki sodeluje z madžarskim diktatorjem, se financira iz sumljivih virov in blati prav vsakega, ki je drugačnega mnenja. S takšno stranko Levica ne more sodelovati," se je o sodelovanju s SDS opredelila Tomičeva. 

Novice Katera stranka je bila vpletena v največ afer, kdo so ključni člani ...? Preberite opise.

Tonin bo ponudil odstop, če NSi ne doseže deset odstotkov

V prvem delu soočenja, po začetnih predstavitvah, so predstavniki strank komentirali rezultate predvolilnih anket. Eno od bolj zanimivih izjav smo slišali od Mateja Tonina, predsednika NSi, ki je povedal, da bo ponudil odstop, če na nedeljskih volitvah stranka ne bo dosegla 10 odstotkov.

Brecelj: Stiske v zdravstvu so strahotne

O stanju v zdravstvu sta kandidatoma vprašanja zastavljala predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik in kirurg Erik Brecelj. Čebašek-Travnikarova je od kandidatov želela odgovor, kakšno je stališče strank do sklada, ki bi skrbel za morebitne napake zdravnikov po vzoru iz tujine.

3. del:

Brecelj pa je zastavil vprašanje, kako bi stranke preoblikovale vodenje zdravstvenih zavodov. Brecelj je odgovore pospremil s komentarjem: "Če bi odgovore vseh prisotnih zbral skupaj, bi mogoče dobil en dober predlog." "Stiske direktorjev in tudi članov sveta zavodov, ki poskušajo urediti stanje v bolnišnicah, so strahotne. Če naslednja vlada ne bo začela tega urejati, bo imela hude težave. O javnem zdravstvu, o katerem vsi tako radi govorite, pa se bomo pogovarjali le še zgodovinsko," je sklenil Brecelj.

Jelinčič za manj vpisa v humanistične smeri in več v tehnične

Deveterica je razpravljala tudi o gospodarstvu. Teme so bile drugi tir, menjava vodstva v Luki Koper in (ne)prodaja NLB. Vprašanja so zastavljali tudi Franci Pliberšek, direktor MIK Celje, Lidija Jerkič, predsednica največjega sindikata ZSSS in Marjan Batagelj, prvi mož Postojnske jame.

4. del:

Batagelja je zanimalo, kako bodo politiki preprečili beg mladih, izobraženih Slovencev v tujino. Zmago Jelinčič, predsednik SNS, rešitev vidi v manjšem vpisu na FDV in na preostale humanistične smeri. "Za gospodarski razvoj je treba vlagati v tehnične smeri," je dejal Jelinčič.

Vlada.
Novice Sindikalni apetiti, kočljiv položaj NLB in bitka za arbitražo – to čaka novo vlado

Batagelj: Zdaj bežijo mladi. Težave bodo, ko bodo bežala podjetja.

In kako je bil z odgovori zadovoljen Batagelj? "Marsikdo je kaj dobrega povedal. Težava je le realizacija. Čas beži, zdaj nam bežijo mladi, prave težave pa bomo imeli, ko bodo začela bežati podjetja," je menil Batagelj.

"Pri vprašanju arbitraže je slovenska politika pogrnila"

Zadnji del dve in pol uri dolgega soočenja je bil namenjen arbitražnemu vprašanju s Hrvaško. Razprava se je v zadnjem delu razživela. "Mislim, da je na tem vprašanju pogrnila vsa slovenska zunanja politika," je bil oster Šarec.

5. del:

Cerar si Erjavca ne želi več za zunanjega ministra, Erjavec pa ne Cerarja za premierja

"Če bi z arbitražo res toliko izgubili, bi jo Hrvati sprejeli," je prepričan Cerar. Ob tem je premier v odstopu na vprašanje, ali bi še imel Karla Erjavca za zunanjega ministra, odgovoril z ne. Erjavec mu je vrnil, da tudi on njega ne bi več imel za premierja.

Tonin nad Erjavca: Če to počneš, je nekaj zelo narobe

Tonin je pred tedni v oddaji Volitve: nov začetek na Planet TV obtožil Erjavca, da je pri arbitraži delal za Hrvate. Svojega mnenja ni spremenil.  "Kako bi si vi razlagali dejstvo, da je ekipa okoli ministra Erjavca vedela, da nam Hrvati prisluškujejo in da je komunikacija med arbitri in vodjo skupine prepovedana. Če imaš te dve informaciji in to počneš, po kmečki pameti, je tukaj nekaj zelo narobe," je še enkrat obtožil Erjavca.

6. del:

Ne spreglejte