SiolNET. Novice Volitve 2018
4,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Glasovi po pošti nekaterim kandidatom odnesli sedeže v parlamentu

4,75

termometer

 | Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Po preštetih glasovnicah po pošti iz tujine so nekateri kandidati, ki se jim je obetal poslanski sedež, ostali praznih rok. Spremembe med poslanci so se zgodile v Levici, NSi in Stranki Alenke Bratušek, kažejo podatki, objavljeni na spletni strani državne volilne komisije (DVK).

Medtem ko se je poslanski mandat v novomeški volilni enoti najprej obetal Petru Dirnbeku iz Brežic, pa je očitno več glasov med kandidati Levice v tej enoti zbral Primož Siter iz Trbovelj.

Med poslanci NSi v prihodnjem mandatu ne bo Martina Mikoliča, župana Rogatca, pač pa se je v državni zbor uvrstil Aleksander Reberšek iz Žalca.

Spremembe so tudi med poslanci Stranke Alenke Bratušek, pri čemer pa predsednica stranke Alenka Bratušek še vedno ostaja zunaj parlamenta. Namesto Jožefa Ribiča, ki se mu je pred prištetimi glasovi po pošti iz tujine obetal poslanski stolček, bo nanj sedel Andrej Rajh iz Maribora.

volišče, volitve, volivci, volilni listič, predsedniške volitve, glasovnica Novice DVK potrdila neveljavnost 81 glasovnic z volišča v Buenos Airesu

Volivci v tujini največ glasov namenili SDS

Volivci, ki so na predčasnih državnozborskih volitvah glasovali po pošti iz tujine, so največ, skoraj 21 odstotkov glasov namenili relativni zmagovalki volitev SDS. Po številu prejetih glasov sledi Levica, ki jo je izbralo dobrih 11 odstotkov volivcev, na tretje mesto pa se je uvrstila SD z dobrimi desetimi odstotki.

Glasovnice po pošti je oddalo 6.829 volivcev, od tega je bilo 6.685 glasovnic veljavnih, 144 pa neveljavnih. Največ, 1.387 volivcev je izbralo SDS, za Levico jih je glasovalo 756, za SD pa 719.

SDS je tudi v tujini prejela največ glasov volivcev.
 | Foto: Ana Kovač SDS je tudi v tujini prejela največ glasov volivcev. Foto: Ana Kovač

Skoraj deset odstotkov oziroma 647 jih je izbralo SMC, skoraj osem odstotkov (518) pa LMŠ. Na šesto mesto se je s sedmimi odstotki oz. 488 glasovi uvrstila NSi, za njo pa DeSUS s 444 glasovi oz. dobrimi šestimi odstotki.

Manj kot štiriodstotno podporo so dobile Stranka Alenke Bratušek (210 glasov), SNS (187), Pirati (163) in SLS (106). Preostale stranke so dobile manj kot sto glasov.

Uradni izidi znani v četrtek

S prištetjem glasovnic iz tujine so znani končni izidi državnozborskih volitev. Ti pa še niso uradni, saj jih mora potrditi še državna volilna komisija. To bo storila v četrtek, dan pozneje pa bodo poročilo predali predsedniku republike Borutu Pahorju.

Janez Janša Borut Pahor Novice Pahor bo mandat za sestavo vlade podelil Janši #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin