Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 6. 2018,
14.33

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

1

Natisni članek

volitve 2018 župani nadomestne županske volitve Državna volilna komisija

Petek, 1. 6. 2018, 14.33

5 let, 10 mesecev

Bodo po volilni nedelji potrebne nadomestne županske volitve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

1

Volitve | Foto STA

Foto: STA

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah se bo za poslanski mandat potegovalo tudi 12 županov. Med najbolj znanimi imeni, ki prihajajo iz županskih vrst, izstopata kamniški župan Marjan Šarec in bohinjski župan Marjan Kramar, ki na volitvah kandidira za Stranko Alenke Bratušek. Ob tem se postavlja vprašanje, ali bodo morali v občinah, kjer bodo župani izvoljeni za poslance, zaradi nezdružljivosti poslanske in županske funkcije še pred jesenskimi lokalnimi volitvami izvesti nadomestne županske volitve.

Če bodo na nedeljskih državnozborskih volitvah izvoljeni za poslance, se bodo morali župani glede na spremembe zakona o poslancih, ki so začele veljati že leta 2011, posloviti od županskega stolčka.

državni zbor parlament
Novice Volilna matematika: od glasov do sedežev v državnem zboru

Poslanska funkcija od leta 2011 ni združljiva s funkcijo župana in podžupana

Zakon o poslancih namreč določa, da poslanec ne sme opravljati funkcije župana ali podžupana, hkrati pa navaja, da poslancu županska ali druga funkcija, ki ni združljiva s funkcijo poslanca, preneha z dnem potrditve njegovega poslanskega mandata. 

Ker zakon o lokalnih volitvah v 105. členu določa, da se "nadomestne volitve župana opravijo, če županu preneha mandat pred potekom mandatne dobe", se postavlja vprašanje, ali bodo morali v občinah, katerih župani bodo v nedeljo izvoljeni za poslance, še pred jesenskimi lokalnimi volitvami izpeljati nadomestne županske volitve.

Janez Janša. Marjan Šarec.
Novice Šarec: Z Janšo sva se sestala, zlorabil je moje zaupanje

DVK: Nadomestne županske volitve ne bodo potrebne

Direktor državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko pojasnjuje, da nadomestne volitve županov pred jesenskimi lokalnimi volitvami ne bodo potrebne.

"Ker zakon o lokalnih volitvah izrecno ne določa, kdaj je potrebno izpeljati nadomestne volitve za župane, se v tem primeru uporablja 31. člen istega zakona, ki govori o nadomestnih volitvah za člane občinskih svetov," pojasnjuje Vučko.

Omenjeni člen pravi, da se nadomestne volitve ne opravijo, če članu občinskega sveta preneha mandat manj kot šest mesecev pred potekom mandatne dobe občinskega sveta. 

"Jaz absolutno zagovarjam to stališče, ne nazadnje obstaja tudi določba, ki pravi, da se člen, ki se navezuje na nadomestne volitve članov občinskega sveta, lahko smiselno uporablja tudi za nadomestne volitve županov," pojasnjuje Vučko.

Janša, Šarec, Židan.
Novice Volitve na sodišče ali nove volitve? Vse je še mogoče.

Pristojno ministrstvo in DVK sta usklajena

Glede tovrstne interpretacije zakona je DVK usklajena tudi z ministrstvom za javno upravo. Na tem pojasnjujejo, da bodo "mandati poslancev predvidoma potrjeni julija, kot bodo že razpisane redne lokalne volitve". Hkrati so prepričani, da zakonodaja ustrezno ureja primere predčasnega prenehanja mandata.

Drugačna praksa bi bila po besedah Vučka tudi nelogična. "Ne predstavljam si, kako bi v relativno kratkem času, ki nas loči od lokalnih volitev, sploh izvedli nadomestne volitve. Kdo bi bil pripravljen kandidirati za župana, če bi funkcijo opravljal samo nekaj mesecev do lokalnih volitev?" se sprašuje prvi mož DVK.

 

Ne spreglejte