Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 5. 2018,
15.57

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,71

27

Natisni članek

Aleš Primc kandidatura Združena desnica Franc Kangler

Sobota, 5. 5. 2018, 15.57

5 let, 11 mesecev

Bo Primc po zapletu ostal brez kandidature?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,71

27

Aleš Primc | Foto STA

Foto: STA

Volilna komisija v novomeški volilni enoti naj bi zavrnila kandidatno listo Združene desnice, ki jo sestavljata stranki Aleša Primca in Franca Kanglerja. Razlog za zavrnitev naj bi bilo premajhno število kandidatk na omenjeni listi, zaplet pa ogroža tudi kandidaturo Aleša Primca v volilnem okraju Trebnje. 

Po poročanju Dnevnika naj bi bil razlog za zavrnitev kandidatne liste Združene desnice, ki jo sestavljata stranki Glas za otroke in družine Aleša Primca in Nova ljudska stranka Slovenije Franca Kanglerja, premajhno število kandidatk.

Na vsaki kandidatni listi mora biti namreč glede na aktualno zakonodajo vsak spol zastopan z najmanj 35 odstotki.

Zaplet ogroža tudi kandidaturo Aleša Primca v Trebnjem

Kot poroča omenjeni časnik, imajo predlagatelji po prejemu odločbe dva dni časa, da se nanjo pri tožijo na vrhovno sodišče, ki mora nato o primeru odločiti v dveh dneh.

Če bi sodišče potrdilo odločitev komisije, bi imela lista Kangler & Primc – Združena desnica manj možnosti za preboj v državni zbor, saj ne bi kandidirala v vseh volilnih enotah. 

Zaplet hkrati ogroža tudi kandidaturo predsednika stranke Glas za otroke in družine Aleša Primca. Ta naj bi namreč kandidiral v Trebnjem, ki spada prav v novomeško volilno enoto. V primeru zavrnitve kandidature Primc tako ne bo mogel kandidirati za poslanca.

Aleš Primc se bo v družbi Franca Kanglerja po poročanju Radia Slovenija na zaplet odzval v nedeljo, ko bo na novinarski konferenci ob 15. uri pojasnil, zakaj in kako se je zgodil omenjeni zaplet.

Zaradi neupoštevanja spolnih kvot so pred državnozborskimi volitvami leta 2011 v volilni enoti Ljubljana Center zavrnili kandidatno listo Stranke za trajnostni razvoj (TRS) in kandidatno listo stranke Zeleni Slovenije. Prva je imela na listi premalo žensk, druga pa premalo moških.

Ne spreglejte