Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2011,
19.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Milan Zver

Sreda, 11. 5. 2011, 19.58

8 let

Zver: Težave mladih rešljive ob spremembah v izobraževanju in na trgu dela

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mladina bo pomembna tema evropskih politik v prihodnjem desetletju, ker so tudi zaradi gospodarske krize mladi postali ranljiva skupina, je poudaril evropski poslanec Milan Zver.

Ob predstavitvi poročila o mladih in mobilnosti je izpostavil njihove težave in dejal, da so rešljive ob spremembah v izobraževanju in na trgu dela. "Če bomo premostili prepad med šolsko produkcijo in potrebami trga dela, bomo dosegli cilje iz strategije Evropa 2020. Predvsem pa moramo bistveno več vlagati v izobraževanje in usposabljanje," je ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta dejal Zver. Brezposelnost med mladimi je 21-odstotna Pojasnil je, da je mobilnost mladih, tema njegovega poročila, o katerem bodo evropski poslanci razpravljali in glasovali v četrtek, ena ključnih pobud v okviru strategije Evropa 2020. Eden od glavnih poudarkov strategije za pametno, trajnostno in vključujočo rast je namreč vključevanje mladih v prihodnji razvoj unije. Mladi so sicer v zadnjem času postali ranljiva skupina. Število brezposelnih mladih se je povečalo s štirih na pet milijonov, stopnja brezposelnosti med mladimi je 21-odstotna.

"V primerjavi z Japonsko in ZDA imamo premalo visoko izobraženih ljudi - v EU je med mladimi med 30 in 34 letom le 31 odstotkov takih z visoko izobrazbo, v ZDA 40, na Japonskem pa celo 50 odstotkov," je dejal poslanec. "Če bomo izboljševali strukturo gospodarstva, bomo morali v prihodnjem desetletju delež visoko izobraženih povečati vsaj za deset odstotkov," je dodal.

Kar 16 odstotkov mladih prehitro zapusti šolanje Mladi imajo po besedah Zvera tudi druge težave. Kar 16 odstotkov jih prehitro zapusti šolanje; ta osip je po besedah Zvera v prihodnjih letih treba zmanjšati na 10 odstotkov. "To niso le problemi mladinskih politik, temveč Evropske unije v celoti," je poudaril poslanec.

Te probleme je moč rešiti s spremenjenimi politikami na področju izobraževanja in na trgu dela, je prepričan Zver. Poklicno izobraževanje je treba narediti privlačnejše za mlade in bolj učinkovito. Treba je odpreti univerze za potrebe evropskega gospodarstva in družbe v celoti, mladi pa morajo pridobiti kvalifikacije, ki bodo sprejemljive na trgu dela, je še pojasnil.

Ne spreglejte