Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 8. 2012,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Španija Andaluzija

Nedelja, 12. 8. 2012, 11.02

8 let

Župan španskega mesteca kot novodobni Robin Hood

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Se še spomnite zgodbic o Robinu Hoodu, ki je kradel zato, da bi pomagal revnim in obubožanim? Takšen sloves se je prijel tudi župana andaluzijskega mesteca Marinaleda.

Juan Manuel Sanchez Gordillo, ki je župan mesta Marinaleda že 33 let, je v preteklem tednu organiziral več sistematičnim napadov na lokalne trgovine, zato ga meščani mesta in tudi ostali Španci imenujejo kar Robin Hood. Svoje početje je Gordillo pojasnil z besedami, da "nekdo mora poskrbeti za tiste družine, ki nimajo hrane". Župan sicer ni sodeloval pri ropanju trgovin, vendar je stal pred vrati in svojim podpornikom ukazoval prek megafona. Gordillo in njegovi podporniki so med drugim oropali tudi supermarket Carrefour, iz katerega so odpeljali ducat nakupovalnih vozičkov, v katerih so bile osnovne življenjske potrebščine, kot so mleko, sladkor, olje, testenine in še nekatere druge potrebščine. Gordillo pa je obljubil, da se bo ropanje trgovin nadaljevalo. "Veliko je ljudi, ki nimajo hrane. Odločili smo se, da bomo nakradena živila podarili javnim kuhinjam, ki ne morejo nahraniti vseh lačnih, saj jih je preveč," je povedal Gordillo, ki je še razkril, da želijo na takšen način vladi sporočiti, da se ne strinjajo z njenim reševanjem krize, v kateri so se znašli.

Španske stranke so obsodile napade na trgovine

Vse večje španske stranke so napade na lokalne trgovine že obsodile, saj se Španija že tako težko spopada s krizo, pred kratkim pa je celo morala uvesti stroge varčevalne ukrepe. Tudi nezaposlenost je čedalje višja, trenutno je kar 25-odstotna. Španska provinca Andaluzija pa je zašla v še večje težave, ko so zaradi krize propadla števila gradbena podjetja.

Zaradi napadov na trgovine je španska policija aretirala pet ljudi, med njimi pa ni župana, saj ga oblasti niso aretirali zaradi njegovega položaja v lokalnem parlamentu. Čeprav ga niso aretirali, pa bo Gordillo moral odgovarjati pred posebnim preiskovalnim magistratom.

Juan Manuel Sanchez Gordillo je sicer župan mesta Marinaleda vse od leta 1979, njegova dejanja pa so v mesto pripeljala številne Špance, ki želijo sodelovati v njegovih nadaljnjih ukrepih naperjenih proti varčevalnim ukrepom in španski vladi.

Ne spreglejte