Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 8. 2019,
16.06

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

18

Natisni članek

Jeffrey Epstein Donald Trump Bill Clinton zloraba spolne zlorabe

Sobota, 10. 8. 2019, 16.06

4 leta, 8 mesecev

Zlorab obtoženi Epstein v zaporu storil samomor, tožilska preiskava gre dalje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,04

18

Jeffrey Epstein | Foto Reuters

Foto: Reuters

Multimilijonar s Floride Jeffrey Epstein naj bi danes ponoči storil samomor v priporu, kjer je čakal na sojenje zaradi obtožb o spolnih odnosih z mladoletnicami. Tožilec, ki je Epsteina preganjal zaradi suma spolnih zlorab, sporoča, da se preiskava nadaljuje.

Jefferyja Epsteina, ki je leta 2008 priznal krivdo za napeljevanje k prostituciji in takrat že bil obsojen, se je letos znova lotilo newyorško zvezno tožilstvo. V začetku prejšnjega meseca so ga aretirali na letališču v New Jerseyju, ko se je z zasebnim letalom vrnil iz Pariza, ter obtožili spolne trgovine z ljudmi in zarote.

Ker so ga že pred dvema tednoma našli skoraj nezavestnega in s poškodbami vratu - sumili so na poskus samomora, a niso izključili niti tuje krivde -, so ga v priporu posebej nadzirali zaradi samomorilskih teženj. A danes ponoči naj bi Epstein storil samomor, poroča New York Post, ki navaja vire iz vrst organov pregona. 

Tožilec: Preiskava se nadaljuje

Newyorški tožilec Geoffrey S. Berman je za medije danes potrdil, da je Epstein umrl in v izjavi navedel tudi, da naj bi šlo za samomor, obenem pa napovedal, da tožilstvo nadaljuje s primerom. 

"Zavedamo se, da današnji dogodek predstavlja še eno oviro pri prizadevanjih, da bi mnoge njegove žrtve dobile priložnost pravico iskati na sodišču. A vsem pogumnim ženskam, ki so se že izpostavile, in mnogim, ki bi se morale, zagotavljamo, da bomo stali za vami in nadaljevali s preiskavo." Navedel je kontakt za morebitne žrtve, ki bi bile pripravljene deliti informacije s preiskovalci.

Jeffrey Epstein
Novice Žrtvi Epsteina zahtevali, da ostane v priporu do konca sojenja

"Imeniten fant", ki je zlorabljal mladoletnice

Milijonar naj bi imel od leta 1999 spolne odnose s številnimi mladoletnicami na Floridi in v New Yorku. Pomagači naj bi mu iskali predvsem revna dekleta, ki jih je najemal za masaže, te pa so se nato razvile v spolne odnose. Tožilstvo ga je obtožilo spolne zlorabe, grozilo mu je 45 let zapora.

Trenutni ameriški predsednik Donald Trump je leta 2002 v pogovoru za revijo New York dejal, da Epsteina pozna že 15 let in da je imeniten fant. | Foto: Getty Images Trenutni ameriški predsednik Donald Trump je leta 2002 v pogovoru za revijo New York dejal, da Epsteina pozna že 15 let in da je imeniten fant. Foto: Getty Images Od začetka julija je bil v priporu. Na prvem zaslišanju pred sodiščem se je izrekel za nedolžnega. Prosil je za izpustitev iz zapora v zameno za plačilo varščine, a mu sodišče tega ni odobrilo. Tožilstvo je predlogu za izpustitev nasprotovalo, ker naj bi bil nevaren za okolico in bi lahko zaradi svojih zvez in denarja zlahka pobegnil.

Med drugim je bil nekdanji prijatelj nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona in zdajšnjega predsednika Donalda Trumpa. Prvi je priznal, da se je večkrat peljal v Epsteinovem zasebnem letalu, drugi je leta 2002 v pogovoru za revijo New York dejal, da Epsteina pozna že 15 let in da je imeniten fant. "Zelo zabavno je z njim. Pravijo tudi, da ima tako rad lepe ženske kot jaz in številne so bolj mlade. Ni dvoma, da Jeff uživa svoje družabno življenje," je dejal Trump. 

Trendi Prijatelj Trumpa, Clintona in princa Andrewa v središču spolnega škandala #video

Spolne sužnje prodajal vplivnežem

Mladoletnice naj bi mu pomagala iskati Ghislaine Maxwell, hči britanskega tabloidnega mogotca Roberta Maxwella. Britanka se je veliko gibala po britanskih in ameriških visokih krogih. Med drugim je bila, kot so poročali ameriški in britanski mediji, gostja na poroki Clintonove hčere. 

Ena od domnevnih žrtev naveze Virginia Roberts zdaj Maxwellovo toži zaradi obrekovanja. Prav včeraj je bilo v tem postopku v spis vloženih več tisoč dokumentov, v katerih Robertsova razkriva seznam imen, s katerimi naj bi imela - takrat še mladoletna - prisilne spolne odnose. Na seznamu so med drugim nekdanji senator zvezne države Maine George Mitchell, guverner zvezne države Nova Mehika Bill Richardson, finančnik Glenn Dubin, profesor na univerzi MIT Marvin Minksy.

Afera odnesla Trumpovega ministra

Odmeven primer spolnih zlorab mladoletnic je pripeljal do odstopa ministra za delo v Trumpovi vladi Alexandra Acoste, ki je kot zvezni tožilec na Floridi leta 2008 odstopil od pregona Epsteina zaradi istih obtožb in primer predal državnim tožilcem. Ti so se z Epsteinovimi odvetniki dogovorili, da gre za 13 mesecev v zapor (tam je v tem času sicer samo prespal), da plača odškodnino žrtvam ter se prijavi kot spolni prekrškar.

Ne spreglejte