Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
30. 7. 2017,
16.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

Natisni članek

digizgodbe nedeljska znanost

Nedelja, 30. 7. 2017, 16.17

6 let, 6 mesecev

Zeleni mož: na sprehode je lahko hodil samo ponoči

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,45

"Ponoči ne hodite ven, ker vas bo v pest dobil Zeleni mož," je bil priljubljen rek, s katerim so nekateri ameriški starši pred desetletji strašili otroke. A hodeča prikazen brez obraza, ki je bila vselej oblečena v zelen suknjič, ni bila zgolj legenda, temveč tudi resničen človek z imenom Raymond Robinson. 

Raymond Robinson in cesta, ob kateri se je tudi po dežju sprehajal vsako noč. | Foto: Who Forted Raymond Robinson in cesta, ob kateri se je tudi po dežju sprehajal vsako noč. Foto: Who Forted

Raymond Robinson se je kot povsem normalen otrok v ameriški zvezni državi Pensilvaniji rodil leta 1910, njegovo odraščanje pa je zaznamovala huda nesreča, ki jo je povzročil medvrstniški "ne upaš".

Prijatelji so devetletnega Raymonda izzvali, naj spleza na enega od stebrov, ki so nad lokalno železnico držali električne žice. Raymond se je ene po nesreči dotaknil in streslo ga je kar 22 tisoč voltov. 

Niso verjeli, da bo preživel

Zdravniki v bližnji bolnišnici so bili prepričani, da bo Raymond zaradi srečanja z elektriko in nato še padca z daljnovoda umrl. Dokazal jim je nasprotno, a nesreča je na njegovem telesu pustila hude posledice.

Raymondu so morali desno roko amputirati pri komolcu, njegov obraz pa je bil grozljivo izmaličen. Usta je imel napihnjena, izgubil je obe očesi, kjer je imel nekoč nos, pa je zdaj zevala luknja.

Po pričevanju nekaterih virov se je tudi njegova koža obarvala malce zelenkasto (tudi zaradi tega naj bi ga pozneje klicali Zeleni mož), a to ni potrjeno.

Mladi Raymond Robinson s prijatelji | Foto: Who Forted Mladi Raymond Robinson s prijatelji Foto: Who Forted

Po nesreči se Raymond ni želel več kazati v javnosti, a mu je doma kmalu postalo dolgčas in začel je rutino sprehajanja, ki se je je držal vse do smrti. Dnevne sprehode je sicer hitro zamenjal za nočne, saj je njegovo obličje ljudi odvračalo in strašilo. "Za slepega človeka je nočni sprehod tako ali tako enak dnevnemu," je nekoč dejal Robinson.

Raymond Robinson nikoli ni imel službe. Denar je služil z izdelovanjem in prodajo izdelkov iz blaga, v zameno za cigarete in alkohol pa je pogosto poziral za fotografije. | Foto: Who Forted Raymond Robinson nikoli ni imel službe. Denar je služil z izdelovanjem in prodajo izdelkov iz blaga, v zameno za cigarete in alkohol pa je pogosto poziral za fotografije. Foto: Who Forted

Najraje se je sprehajal ob magistralni cesti Route 351, med vsakim sprehodom pa je prečkal tunel, ki je postal del urbane legende o Zelenem možu. V upanju, da ga bodo srečali, so se tam pogosto zbirali lokalni najstniki in celo turisti.

Tunel, po katerem se je nekdaj sprehajal Raymond Robinson, je danes zapuščen.  |  Foto: Flickr | Foto: Tunel, po katerem se je nekdaj sprehajal Raymond Robinson, je danes zapuščen. | Foto: Flickr

Številni, ki niso vedeli, da je Zeleni mož oziroma "Charlie brez obraza", kar je bil njegov drugi vzdevek, resnična oseba, so podvoz obiskovali še dolgo po njegovi smrti leta 1985.

Viri: Arhiv okrožja Lawrence, Huffington Post, Times Online


Preberite tudi:

Bil je tako nevaren, da ni smel imeti niti telefona, kaj šele računalnika

Eden od najbolj iskanih kriminalcev na svetu živi kot kralj

Ne spreglejte