Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
1. 4. 2017,
15.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

digizgodbe heker FBI Evgenij Mihajlovič Bogačev

Sobota, 1. 4. 2017, 15.23

6 let, 6 mesecev

Eden najnevarnejših kriminalcev na svetu živi kot kralj

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Evgenij Mihajlovič Bogačev velja za najbolj zloglasnega računalniškega kriminalca na svetu. Ameriška obveščevalna agencija FBI ponuja astronomsko denarno nagrado vsakomur, ki bi pomagal pri njegovi aretaciji. Kje Bogačev živi danes in kaj počne v prostem času, so informacije javnega značaja, saj se heker pred oblastmi sploh ne skriva. Še več, z rusko vlado naj bi celo sodeloval.

Tiralica, ki jo je za Evgenijem Mihajlovičem Bogačevom leta 2015 razpisala obveščevalna agencija FBI. Klik na fotografijo za povezavo do polne tiralice. | Foto: FBI Tiralica, ki jo je za Evgenijem Mihajlovičem Bogačevom leta 2015 razpisala obveščevalna agencija FBI. Klik na fotografijo za povezavo do polne tiralice. Foto: FBI

Kdo je Evgenij Mihajlovič Bogačev in zakaj ga FBI želi ujeti

Bogačev je 33-letni računalniški strokovnjak iz Rusije. Ameriška obveščevalna agencija FBI ga opisuje kot najnevarnejšega hekerja na svetu in za informacije, ki bi pomagale pri njegovi aretaciji, ponuja daleč najvišjo nagrado med vsemi najbolj iskanimi kiberkriminalci, tri milijone dolarjev oziroma 2,81 milijona evrov.

Kaj je Bogačev ušpičil, da se je znašel na FBI-jevem seznamu najbolj iskanih hekerjev? Obtožnica ga v štirinajstih točkah med drugim bremeni izsiljevanja, številnih računalniških in bančnih prevar ter kraj identitete, opral naj bi tudi precej zajeten kupček denarja.

Bogačev je bil na spletu znan tudi po vzdevkih lucky12345 in slavik. | Foto: FBI Bogačev je bil na spletu znan tudi po vzdevkih lucky12345 in slavik. Foto: FBI

Kar več kot 90 milijonov evrov je Bogačev z zlonamernim računalniškim programom GameOver Zeus od leta 2011 ukradel ameriškim državljanom in podjetjem, pravijo pri FBI. S programom je Bogačev na skrivaj okužil več milijonov osebnih računalnikov ter tako pridobil podatke, ki jih je potreboval za krajo denarja.

Program GameOver Zeus se je širil in deloval samodejno. Na okuženih računalnikih je beležil pritisk vsake tipke na tipkovnici, ko je zaznal uporabniška imena, gesla ali številke kreditnih kartic, pa jih je sporočil Bogačevu.

Ruski heker je Američanom denar kradel vse do poletja 2014, ko so širjenje programa GameOver Zeus v operaciji, imenovani Tovar, skupaj zaustavili FBI, Europol in številni mednarodni strokovnjaki za informacijsko varnost. | Foto: Thinkstock Ruski heker je Američanom denar kradel vse do poletja 2014, ko so širjenje programa GameOver Zeus v operaciji, imenovani Tovar, skupaj zaustavili FBI, Europol in številni mednarodni strokovnjaki za informacijsko varnost. Foto: Thinkstock

Bogačev živi kot stripovski superzlikovec

Obveščevalna agencija FBI do Bogačeva trenutno ne more, ker živi v Rusiji, s katero ZDA nimajo sklenjenega dogovora o izročanju kriminalcev, v profilu zloglasnega hekerja piše The New York Times.

Še več, ruske oblasti Bogačeva pustijo, da uživa življenje, čeprav zagotovo vedo, da je zelo iskan kriminalec. Pri ameriškem mediju sklepajo, da je Bogačev celo v navezi z ruskimi oblastmi ter da jim je morda celo pomagal v hekerskem škandalu, ki je lani pretresel predsedniško volilno obdobje v ZDA in ki naj bi ga zakuhali ruski hekerji.

Administracija Baracka Obame je v preiskavi lanskih hekerskih vdorov v ameriške računalnike, tudi vladne, decembra še posebej izpostavila dva zelo iskana ruska hekerja. Ob Bogačevu so omenili tudi Alekseja Belana, Bogačevega kolega s seznama najbolj iskanih računalniških kriminalcev po izboru obveščevalne agencije FBI (klik na fotografijo za njegovo tiralico). | Foto: Reuters Administracija Baracka Obame je v preiskavi lanskih hekerskih vdorov v ameriške računalnike, tudi vladne, decembra še posebej izpostavila dva zelo iskana ruska hekerja. Ob Bogačevu so omenili tudi Alekseja Belana, Bogačevega kolega s seznama najbolj iskanih računalniških kriminalcev po izboru obveščevalne agencije FBI (klik na fotografijo za njegovo tiralico). Foto: Reuters

Kot piše The New York Times, Bogačev niti malo ne spominja na človeka, ki bi bežal pred roko pravice. Živi namreč v razkošnem stanovanju v letovišču Anapa na obali Črnega morja, še eno stanovanje ima menda v Moskvi. Anapa:

Anapa.  |  Foto: Google Maps | Foto: Anapa. | Foto: Google Maps

Redno se vozi s svojo jahto in se druži s svojo družino in pasemskimi mačkami, drugim ljudem pa ne zaupa. Bogačev namreč velja za izredno paranoičnega človeka.

Fotografiji Bogačeva, ki sta v zadnjem mesecu postali spletni hit. | Foto: FBI Fotografiji Bogačeva, ki sta v zadnjem mesecu postali spletni hit. Foto: FBI

Bogačev ima v lasti številne luksuzne avtomobile, najraje pa se vozi s terenskim vozilom znamke Jeep. Pred časom naj bi imel po celotni Evropi parkirane športne avtomobile in limuzine, da mu ne bi bilo treba nikoli, kadar je šel na počitnice, najeti vozila.

Ruski heker se niti ne skriva za vzdevki, temveč živi kot Evgenij Mihajlovič Bogačev. To je po pisanju The New York Timesa tudi največji dokaz, da je Bogačev res povezan z ruskimi obveščevalci, ki ga v zameno za njegovo znanje pustijo pri miru.

Ne spreglejte