Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 6. 2018,
20.58

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Natisni članek

Združeni narodi ZDA migranti Donald Trump

Torek, 19. 6. 2018, 20.58

5 let, 10 mesecev

ZDA se umikajo iz Sveta za človekove pravice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

ZDA bodo še danes napovedale, da se umikajo iz Sveta Združenih narodov za človekove pravice. Razlog naj bi bila pristranskost tega telesa do Izraela ter članstvo nekaterih držav, ki zlorabljajo človekove pravice, poročajo tuje tiskovne agencije. Svetu ZN s sedežem v Ženevi trenutno predseduje Slovenija.

V Ženevi trenutno poteka 38. redno zasedanje sveta, na katerem bo kot osrednji govornik v sredo nastopil predsednik republike Borut Pahor. Državni sekretar ZDA Mike Pompeo in veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley naj bi uradno odločitev Washingtona o umiku iz sveta sporočila na novinarski konferenci v Washingtonu, ki bo predvidoma ob 17. uri po krajevnem času.

ZN kritizirajo politiko ločevanja družin, ki jo izvaja Trump

Tiskovni predstavnik Združenih narodov Stephane Dujarric vnaprej ni želel komentirati napovedane odločitve ZDA. "Počakali bomo, da slišimo podrobnosti odločitve, preden jo bomo komentirali," je dejal.

Analitiki sicer ugibajo, da bi lahko bil povod za potezo ZDA morda kje drugje. Odločitev je bila namreč napovedana dan po tem, ko je visoki komisar za človekove pravice ZN Zeid Al Husein ostro kritiziral politiko ločevanja migrantskih otrok od staršev, ki jo vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa izvaja na meji z Mehiko. Kritičen je bil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Pred novinarsko konferenco Pompea in Haleyjeve ni bilo jasno, kaj natančno Trumpova vlada načrtuje oziroma ali gre za odstop od članstva, sodelovanje v vlogi opazovalca, popolno odpoved sodelovanja ali kaj drugega.

Svet ZN za človekove pravice je pred 12 leti nadomestil diskreditirano Komisijo ZN za človekove pravice. Sestavlja ga 47 držav članic. Kritike iz časov komisije, da so v njem članice države, ki kršijo človekove pravice, so se prenesle tudi na svet.

Ne spreglejte