Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 2. 2013,
9.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija

Nedelja, 24. 2. 2013, 9.50

8 let

ZDA in Velika Britanija z načrtom za zaseg sirskega kemičnega orožja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanski in ameriški vojaški poveljniki so že pripravili načrt, s katerim načrtujejo zaseči sirsko kemično orožje, če se bo kaos v državi še poglabljal.

Sirska državljanska vojna se je začela pred skoraj dvema letoma in zahtevala že več kot 70 tisoč smrtnih žrtev, svet pa ob tem skrbi tudi kemično orožje, ki naj bi ga posedoval sirski režim s predsednikom Bašarjem Al Asadom na čelu. ZDA in Velika Britanija pa se bojijo, da bi živčni strup in preostalo kemično orožje prišli v roke teroristov, če sirska vlada pade, piše Telegraph.

Podobne načrte imajo tudi za Pakistan in Severno Korejo Vojaški predstavniki obeh držav so se na zasebnem srečanju pogovarjali tudi o nekaterih drugih državah, ki še posedujejo kemično, biološko ali jedrsko orožje, in tudi zanje pripravili podobne načrte. Pogovarjali so se predvsem o Pakistanu in Severni Koreji ter o tem, kako bi zavarovali kemično orožje, da ga ne bi v roke dobili teroristi.

Britanska obveščevalna služba pa je prepričana, da je Sirija dolga leta kopičila orožja za množično uničenje, med njimi tudi živčni strup, kot je sarin, ki velja za eno najsmrtonosnejših orožij na svetu, in kemično orožje, kot je plin iperit. Za zdaj jih sirske varnostne sile še niso uporabile, britanski agenti pa so prepričani, da jih sirska vojska skrbno varuje, piše Telegraph.

Islamski skrajneži bi lahko izropali skladišča z nevarnim orožjem Zaradi tega, ker so se boju proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu pridružili tudi islamski skrajneži, se bojijo, da bi lahko vdrli v skladišča, kjer je shranjeno orožje za množično uničevanje. Ena od možnosti za preprečitev, da bi orožje prišlo v neprave roke, je ta, da bi z zračnimi napadi uničili skladišča. Med alternativnimi možnostmi pa je uporaba specialnih enot, ki so izurjene za kemično bojevanje in bi zavarovale skladišča, v primeru da vlada pade.

Strateška delovna skupina, v katero so vključeni ameriški, britanski in avstralski vojaški poveljniki ter predstavniki vlad, je že pripravila nekaj scenarijev za zavarovanje orožja za množično uničenje. Osredotočili pa so se predvsem na scenarij, ki vključuje propadlo državo, ki ne more zavarovati orožja za množično uničenje, pri čemer bi morale ZDA in druge države posredovati.

Viri blizu britanskega obrambnega ministrstva pa so razkrili, da je ena od nepričakovanih posledic arabske pomladi ta, da se je na nelegalnem trgu z orožjem pojavilo večje število prepovedanega orožja. "Ko je padla libijska vlada, je izginilo več tisoč kosov orožja, ki lahko sesujejo tudi letalo," je za Telegraph povedal omenjeni vir in dodal: "Vemo, da ima Sirija veliko orožja, med njimi tudi kemičnega. Moramo zagotoviti, da se ne bo znašlo v rokah teroristov."

Zasnovali bodo podobne operacije kot v Afganistanu in Iraku Britanski in ameriški poveljniki se strinjajo, da morajo svoje vojake dobro izuriti v ravnanju z orožjem za množično uničevanje, zato so se osredotočili predvsem na operacije za boj proti upornikom, kot so jih uporabili v Afganistanu in Iraku.

Ne spreglejte