Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 2. 2020,
14.31

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

11

Natisni članek

talibani Afganistan

Sobota, 29. 2. 2020, 14.31

4 leta, 1 mesec

ZDA in talibani podpisali zgodovinski mirovni dogovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

11

Afghanistan talibani | Pogovori v katarski Dohi med ZDA in talibani so se začeli sredi leta 2018. | Foto Reuters

Pogovori v katarski Dohi med ZDA in talibani so se začeli sredi leta 2018.

Foto: Reuters

ZDA in talibani so danes v Dohi podpisali zgodovinski mirovni dogovor, ki naj bi Afganistanu po več kot 18 letih prinesel konec nasilja. Dogovor predvideva postopen umik ameriških vojakov iz države in odpira pot pogovorom med talibani in afganistansko vlado, piše STA.

V katarski prestolnici sta dogovor pred približno 300 povabljenimi gosti podpisala glavni ameriški pogajalec Zalmay Khalilzad in politični vodja talibanov Abdul Gani Baradar. Na slovesnosti je bil prisoten tudi ameriški zunanji minister Mike Pompeo.

Dogovor predvideva umik ameriških vojakov iz Afganistana, v zameno pa morajo talibani zagotoviti, da država ne bo postala varno zatočišče za teroriste, in začeti mirovne pogovore z vlado v Kabulu, piše STA.

V dobrem letu dni bodo ZDA in zavezniki umaknili vojake

ZDA bodo glede na dogovor sprva v 135 dneh zmanjšale število svojih vojakov s približno 12 tisoč na 8.600, če se bodo talibani držali danes podpisanega, pa se bodo ZDA in njene partnerice v roku 14 mesecev popolnoma umaknile iz države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

talibani, ZDA, podpis pogodbe | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dejanski mirovni pogovori za Afganistan pa se z današnjim podpisom šele začenjajo - kot predvideva dogovor, naj bi talibani in vlada za mizo prvič sedli 10. marca, piše STA.

Takoj po podpisu pa so se že pojavile prve razpoke. Podpisniki se namreč ne strinjajo glede izmenjave zapornikov. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je danes namreč dejal, da izpustitev talibanskih zapornikov pred začetkom mirovnih pogovorov ni obveza.

Ašraf je pred novinarji dejal, da v dogovoru omenjena izmenjava 5.000 zaprtih talibanov in 1.000 zapornikov, ki jih imajo talibani, pred začetkom mirovnih pogovorov ni pogoj. Lahko bi bila tudi del pogovorov, ni pa pogoj za njihov začetek, je poudaril.

Višji predstavnik pogajalske ekipe talibanov je namreč za afganistansko televizijo Tolo po podpisu dogovora dejal, da je pred začetkom pogovorov obvezna izmenjava zapornikov.

MZZ pozdravlja podpis mirovnega sporazuma

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) je pozdravilo podpis mirovnega sporazuma. Le s polno angažiranostjo obeh strani v vključujoč dialog, ki je zavezan iskanju kompromisa, je možno doseči trden dogovor, ki vodi v trajen mir in stabilnost za vse prebivalce Afganistana, so zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi Evropska unija je pozdravila tako podpis dogovora kot "pomemben prvi korak do vsestranskega mirovnega procesa" v Afganistanu. Kot je v izjavi zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell, ne gre zamuditi tokratne priložnosti za mir.

V zadnjem tednu so se napadi bistveno zmanjšali

Pogovori v katarski Dohi med ZDA in talibani so se začeli sredi leta 2018, ki je bilo po podatkih Združenih narodov najusodnejše leto za civiliste v Afganistanu. Predsednik ZDA Donald Trump jih je septembra lani po smrti ameriškega vojaka, ki je bil med 12 smrtnimi žrtvami napada v Kabulu, nenadoma prekinil. Decembra lani so se v Dohi pogovori nadaljevali, a so jih spet prekinili po napadu talibanov v bližini največjega ameriškega letalskega oporišča Bagram v Afganistanu

Sledil je preboj 22. februarja letos, ko so talibani, ameriška vojska in afganistanske varnostne sile dosegli dogovor o zmanjšanju nasilja za teden dni, kar je odprlo pot podpisu dogovora med Washingtonom in talibani. V zadnjem tednu pred današnjim podpisom je dejansko prišlo do bistvenega upada napadov talibanov v državi, še piše STA.

talibani, ZDA, podpis pogodbe | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte