Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
8.31

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Libanon Sirija Hezbolah

Petek, 31. 5. 2013, 8.31

7 let, 12 mesecev

ZDA in Nemčija pozvali Rusijo, naj ne dobavlja orožja Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sirski predsednik Bašar Al Asad je opozoril Izrael, da bo odgovoril na kakršne koli morebitne izraelske zračne napade, medtem pa sta ZDA in Nemčija pozvali Rusijo, naj ne dobavlja orožja Siriji.

Al Asad ni potrdil, da bi prejeli orožje Al Asad je sicer za libanonsko televizijsko postajo Al Manar povedal, da se je dogovor o dobavi ruskega orožja začel izvajati, ni pa potrdil, da bi Sirija že prejela del orožja. "Vse strani, ki so z nami stopile v stik, smo opozorili, da bomo naslednjič odgovorili na vsakršno izraelsko agresijo," je dejal in dodal, da obstaja "pritisk ljudi, naj odprejo novo fronto na Golanski planoti", ki je pod izraelsko okupacijo od vojne leta 1967. Ozemlje si je priključil leta 1981, vendar mednarodna skupnost tega ne priznava.

Sirski izstrelki so zadeli izraelske položaje na Golanski planoti, vendar ni jasno, ali so bili cilj uporniki na meji. Izrael je odgovoril z ognjem. Sirija in Izrael sta sicer uradno v vojni od leta 1948 ko je nastala judovska država, vendar je na meji v zadnjih letih precej mirno.

Tudi Izrael napovedal odgovor Televizijska postaja Al Manar, ki je povezana s Hezbolahom, je v napovedi intervjuja sporočila, da je Al Asad potrdil prejetje prvega dela pošiljke ruskih raket S-300, vendar pa je med pogovorom dejal le, da se dogovor z Rusijo izvaja. Ruski mediji pa so poročali, da ni jasno, ali bo raketni sistem Siriji dostavljen letos.

Izrael je po drugi strani napovedal, da bo napadel, če bo Sirija obrambni sistem uporabila proti njim. Judovska država je letos izvedla že tri zračne napade na cilje v Siriji, da bi preprečila dotok orožja v Libanon k šiitskemu gibanju Hezbolah.

Al Asad je potrdil, da se bo Sirija načeloma udeležila junijske mirovne konference v Ženevi, če ne bo nesprejemljivih predpogojev. Glavna opozicijska skupina izven Sirije Nacionalna koalicija se konference ne namerava udeležiti dokler se nadaljujejo pokoli. Začasni voditelj skupine George Sabra je o diplomatski konferenci dejal, da bo farsa, dokler sirske vladne sile ob podpori Hezbolaha nadaljujejo svoje zločine.

Nacionalna koalicija je sporočila, da se ji je na srečanju v Carigradu pridružilo 43 novih članov in da zdaj šteje 114 članov. Med novim člani koalicije jih 15 prihaja iz generalštaba Svobodne sirske vojske, 14 iz sirskih revolucionarnih gibanj in 14 iz drugih skupin.

Prelivanje krvi se nadaljuje Sirska vojska je med boji v severozahodni pokrajini Idlib ubila tri zahodnjake, med njimi Američanko in Britanca, ki sta bila oba muslimana, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Po navedbah organizacije naj bi ubiti zahodnjaki delali za upornike.

Medtem se nadaljuje krvava bitka za strateško mesto Kusair blizu meje z Libanonom. Sirski zdravnik je za BBC opisal tamkajšnje grozote: v predelu mesta, ki ga nadzorujejo uporniki, je ujetih 600 ljudi, ki nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe, zmanjkuje pa tudi že pitne vode.

"Libanon se ne sme vmešavati" Libanonski premier Taman Salam je izjavil, da se Libanon ne bi smel vmešavati v vojno v Siriji in da vpletanje gibanja Hezbolah ne pomaga pri reševanju v konflikta. "Libanon mora ohraniti distanco od tega, kar se dogaja v Siriji, glede na razgrete razmere tam," je dejal Salam v pogovoru za pariški Le Figaro.

"Za vsako ceno moramo ohraniti narodno enotnost. In jasno, vojaško vmešavanje Hezbolaha ne pomaga," je poudaril libanonski premier. Po njegovih besedah posredovanje Hezbolaha ni razlog, da bi se tudi Libanon zapletel v sirski konflikt. "Prepričati moramo Hezbolah, da se ne vplete še globlje v Sirijo," je dodal.

Ne spreglejte