Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 1. 2018,
15.16

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Palestina ZDA veleposlaništvo

Ponedeljek, 22. 1. 2018, 15.16

6 let, 2 meseca

ZDA bodo preselile veleposlaništvo v Jeruzalem do konca prihodnjega leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Jeruzalem | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški podpredsednik Mike Pence je danes v izraelskem parlamentu, knesetu, napovedal, da bodo ZDA premestile svoje veleposlaništvo iz Tel Aviva v Jeruzalem do konca prihodnjega leta. Hkrati je Palestince pozval, naj privolijo v nova mirovna pogajanja z Izraelom.

"Palestinsko vodstvo pozivamo, naj se vrne za pogajalsko mizo. Mir je mogoče doseči zgolj z dialogom," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal ameriški podpredsednik.

Arabski poslanci so danes v knesetu bojkotirali govor Pencea. Ko je ameriški podpredsednik začel govoriti, so ostro protestirali, zaradi česar so jih varnostniki pospremili iz parlamentarne dvorane. Penceov govor je "še en žebelj v krsto miru in sramotna podpora aneksiji, kolonizaciji in trajni okupaciji Palestine", so arabski poslanci zapisali v sporočilu za javnost.

Palestinsko vodstvo bojkotira obiska podpredsednika ZDA

Penceov obisk se odvija v senci sporne odločitve predsednika ZDA Donalda Trumpa, da Jeruzalem prizna za prestolnico Izraela. Na palestinskih območjih so zaradi njegove odločitve izbruhnili množični protesti.

Palestinsko vodstvo tako kot arabski poslanci bojkotira obisk ameriškega podpredsednika. Vodja bloka arabsko-izraelskih strank Aiman Auda je Pencea označil za "nevarnega moža", ki želi uničiti vse možnosti za mir v regiji.

Jeruzalem je ena od osrednjih spornih točk med Izraelom in Palestinci. Drugi vidijo v Vzhodnem Jeruzalemu prestolnico svoje bodoče države. Izraelci na drugi strani vztrajajo, da je njihovo vse mesto.

Mednarodni jedrski sporazum z Iranom je katastrofa

Pence je v knesetu spregovoril tudi o mednarodnem jedrskem sporazumu z Iranom. Kot je dejal, je sporazum "katastrofa" in ZDA ga ne bodo več potrjevale.

"Kot je dal predsednik Trump jasno vedeti, je bilo tokrat zadnjič ... Predsednik Trump je napovedal, da se bodo ZDA nemudoma umaknile iz jedrskega sporazuma z Iranom," je še dodal.

Ne spreglejte