Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 7. 2018,
6.50

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

1

Natisni članek

Anglija zastrupitev novičok Sergej Skripal

Četrtek, 5. 7. 2018, 6.50

5 let, 9 mesecev

Izpostavljena sta bila strupu novičok

Zastrupitev z živčnim plinom: britanski par ni bil namerna tarča #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,14

1

Moški in ženska iz Amesburyja, ki sta v kritičnem stanju in sta bila izpostavljena novičoku, po dozdajšnjih podatkih nista bila namerna tarča napada.

Istemu strupu kot britanska državljana, ki so ju nezavestna našli v soboto v njunem domu, sta bila izpostavljena tudi nekdanji ruski vohun Sergej Skripal in njegova hči Julija. Britanski par so v soboto našli nezavesten v njunem domu v Amesburyju blizu Salisburyja.

Vodja britanske protiteroristične enote Neil Basu je po pregledu ozadja para dejal, da nista bila namerna tarča napada, za zdaj pa še ni jasno, kako sta prišla v stik s smrtonosno snovjo. Ob tem tudi ni mogel potrditi, ali sta bila izpostavljena isti seriji strupa kot Skripal in njegova hčerka, a dodal, da "je vidna povezava".

Fotogalerija
1 / 7

Našli so ju v soboto

Dvojico, moškega in žensko, ki sta stara okoli 40 let, so našli že preteklo soboto nezavestno v njuni hiši v vasi Amesbury, nekaj več kot deset kilometrov oddaljeni od Salisburyja. Sprva so domnevali, da je šlo za predoziranje z drogami.

Splošne nevarnosti za javnost naj ne bi bilo.

Mayeva zaskrbljena

Britanska premierka Theresa May je danes izrazila zaskrbljenost. "To, da sta bila novičoku v Veliki Britaniji izpostavljena še dva človeka, je zelo skrb zbujajoče. Vem, da bo policija v preiskavi preiskala vsak kotiček," je Mayeva dejala med obiskom pri nemški kanclerki Angeli Merkel v Berlinu.

Britanska premierka Theresa May je danes izrazila zaskrbljenost, da sta bila v Veliki Britaniji živčnemu strupu novičok izpostavljena še dva človeka. | Foto: Reuters Britanska premierka Theresa May je danes izrazila zaskrbljenost, da sta bila v Veliki Britaniji živčnemu strupu novičok izpostavljena še dva človeka. Foto: Reuters Poleg tega se je kanclerki zahvalila "neomajno podporo" Nemčije, ki je bila ena izmed številnih držav, ki je po zastrupitvi Skripala in njegove hčere izgnala ruske diplomate.

"Čas je, da Rusija natančno pojasni, kaj se je dogajalo v Salisburyju," je danes v britanskem parlamentu povedal notranji minister Sajid Javid. "Popolnoma nesprejemljivo je, da so naši ljudje namerne ali nenamerne tarče," je poudaril.

Novičok velja za najnevarnejši in najtežje izsledljiv bojni strup, kar so jih kdaj razvili. Strup, ki je uporaben v tekoči in trdi obliki drobnega prahu, je sestavljen iz dveh neškodljivih sestavin, ki šele skupaj reagirata kot strup. To pomeni, da ju je na osebo mogoče prenesti na dveh različnih krajih, ta pa se tako zastrupi šele, ko prejme drugo snov.

Novičok začne ob vdihavanju ali stiku s kožo zelo hitro učinkovati. Pri tekoči obliki strupa se simptomi začnejo kazati že v pol minute ali dveh od zastrupitve, medtem ko prah začne učinkovati v 18 urah. Njegovo učinkovanje je usmerjeno predvsem na živčni in posledično vegetativni mišični sistem z uničujočim delovanjem na možgane, čutila, delovanje srca ter dihanje.

Pravega protistrupa ni, kdor je izpostavljen tovrstnemu strupu, mora odstraniti oblačila ter kožo očistiti z vodo in milom.

Skripal in hčerka že zapustila bolnišnico

Skripala in njegovo hčerko so nezavestna našli na klopi v mestu Salisbury 4. marca. Ker sta bila v kitičnem stanju, so ju takrat namestili na oddelek za intenzivno nego v mestni bolnišnici. Hčerko so iz bolnišnice izpustili 9. aprila in je zaradi varnosti na neznani lokaciji, Sergej pa je bolnišnico zapustil 18. maja.

Salisbury | Foto: Reuters Foto: Reuters Britanski strokovnjaki so ugotovili, da je bila v napadu uporabljena "zelo majhna količina" strupa iz družine novičok v tekoči obliki. Izvora strupa niso potrdili. Največjo koncentracijo strupa so našli na kljuki hiše Skripala v Salisburyju.

Upokojeni polkovnik Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora. Azil v Veliki Britaniji ima od leta 2010, ko ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izpustila v zameno za deset ruskih vohunov, ki jih je prijela ameriška FBI.

Po dogodku so britanske oblasti za napad obtožile Rusijo, kar je zaostrilo odnose med državama.

Na dogodek so se danes odzvali tudi v Moskvi, ker so dejali, da nimajo informacij o britanskem paru. so pa komentirali, da gre za zelo zaskrbljujoč primer, in hkrati Londonu očitali, da ni bil nikoli zainteresiran za skupno preiskavo marčne zastrupitve. "Nimamo informacij o tem, kakšne snovi so bile uporabljene in kako," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Je pa izrazil skrb, "ker prihaja do ponavljajoče se uporabe takšnih snovi v Evropi." STA
Ne spreglejte