Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 12. 2018,
8.02

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

Natisni članek

Sobota, 22. 12. 2018, 8.02

5 let, 3 mesece

Zaradi povzročitve letalskega kaosa aretirali moškega in žensko #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49
Gatwick | Na letališču Gatwick v času božično-novoletnih praznikov pričakujejo rekordnih 2,9 milijona potnikov. | Foto Reuters

Na letališču Gatwick v času božično-novoletnih praznikov pričakujejo rekordnih 2,9 milijona potnikov.

Foto: Reuters

Zaradi oviranja letalskega prometa na londonskem letališču Gatwick z brezpilotnimi letalniki oziroma droni so policisti aretirali 47-letnega moškega in 54-letno žensko, ki prihajata iz kraja Crawley blizu letališča. Letališče bo danes delovalo normalno, čeprav so odpovedi letov in zamude še vedno možne.

Gatwick, ki so ga v petek pozno popoldne zaradi drona za kratek čas znova zaprli za promet, so zvečer odprli. Drugo največje londonsko letališče je bilo iz istega razloga zaprto že od od srede zvečer do petka zjutraj.

Pomagala je tudi vojska

Policisti so v preiskavi dogodka pridržali 47-letnega moškega in 54-letno žensko, ki prihajata iz kraja Crawley blizu letališča. Kot so sporočili s policije, sta osebi priprti zaradi suma "motenj storitev civilnega letališča z namenom ogrožanja operacij ali oseb".

Policiji je pri iskanju osumljencev pomagala vojska z ostrostrelci in helikopterjem. Da bi preprečili nadaljnje motnje v letalskem prometu, so po navedbah ministra za promet Chrisa Graylinga na območju letališča namestili tudi "vojaške zmogljivosti", a ni pojasnil, kakšne. V času, ko je bilo letališče zaprto, so zabeležili približno 40 poročil o dronih, je še dejal Grayling.

Gatwick. Letališče.
Novice Po težavah z droni londonsko letališče znova odprto

Gre za namerno oviranje varnosti letalskega prometa

Policija je uporabo dronov označila za namerno oviranje varnosti letalskega prometa, a ocenila, da ni znakov, da bi to lahko označili za terorizem.

Promet na enem najprometnejših letališč na Otoku so ustavili v sredo zvečer, potem ko so se pojavila poročila o dveh dronih nad pristajalno stezo. V četrtek ob 3. uri so promet znova vzpostavili, a so ga po 45 minutah spet prekinili zaradi poročil o dronih blizu letališča.

Gatwick
Novice Zaradi dronov še vedno ustavljen promet na londonskem letališču

Prepovedano upravljanje dronov v krogu enega kilometra od letališča

Prihode številnih letal so v četrtek preusmerili na druga letališča, med drugim na londonski Heathrow in Luton ter letališče v Manchestru, odhode pa preložili do nadaljnjega. Po poročanju BBC je bilo prizadetih okoli 130 tisoč potnikov.

V Veliki Britaniji je od konca julija prepovedano upravljanje dronov v krogu enega kilometra od letališča. Za ogrožanje varnosti letal z dronom je po novi zakonodaji predvidena do petletna zaporna kazen.

Policijski dron
Novice Z droni v zapore tihotapili droge
Ne spreglejte