Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2021,
12.36

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Barclays Jes Staley

Ponedeljek, 1. 11. 2021, 12.36

2 leti, 5 mesecev

Zaradi povezav z Epsteinom odstopil prvi mož banke Barclays

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Barclays Jes Staley | Foto Reuters

Foto: Reuters

Izvršni direktor britanske banke Barclays Jes Staley je zaradi povezav s podjetnikom Jeffreyjem Epsteinom odstopil s položaja. Epstein je bil obtožen spolnih zlorab, nato pa je avgusta 2019 v priporu storil samomor. Preiskava, ki je potrdila povezavo, ni razkrila, da bi bil Staley seznanjen z Epsteinovimi zločini.

V Barclays so izvršnega direktorja v času preiskave suspendirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V izjavi za javnost so v banki zapisali, da so bili s preliminarnimi izsledki preiskave britanskih nadzornih organov seznanjeni v petek.

Uprava je nad ugotovitvami razočarana, so pa poudarili, da prvi rezultati ne kažejo, da bi Staley videl ali bil seznanjen z zločini, ki so jih očitali ameriškemu poslovnežu. "V luči izsledkov preiskave in Staleyjeve namere, da jih izpodbija, smo se dogovorili, da zapusti položaj izvršnega direktorja banke," so zapisali.

Kot sporočilo banke še povzema francoska tiskovna agencija AFP, je Staley banko od decembra 2015 vodil "predano in spretno". Ker ima 12-mesečni odpovedni rok, je Staley upravičen do letne plače v višini 2,4 milijona funtov (2,8 milijona evrov) in izplačila drugih prispevkov, še navaja AFP.

Zdaj že nekdanji prvi mož banke je v preteklosti večkrat ponovil, da je imel z Epsteinom nazadnje stik leta 2015, še preden je prevzel vodenje britanske banke in sedem let, preden je bil Epstein obtožen spolnih zlorab.

"Zdaj, ko vemo, kar vemo, seveda globoko obžalujem poznanstvo z Jeffreyjem," je lani dejal Staley. Z Epsteinom sta poslovno sodelovanje začela leta 2000, ko je bil Staley zaposlen pri JPMorgan, kjer je bil Epstein klient.

Staleyja bo na položaju izvršnega direktorja nadomestil C. S. Venkatakrishnan, ki je bil do zdaj vodja Barclaysa za mednarodne trge.

Melinda Gates, Bill Gates
Trendi Melinda Gates je ločitev sprožila že leta 2019 zaradi Billovih poslov z Epsteinom
princ Andrew
Novice Podrobnosti spolnega škandala: princ mladoletnice otipaval z lutko v človeški velikosti
Ne spreglejte