Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
7.56

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gaza Izrael

Sreda, 9. 7. 2014, 7.56

8 let, 2 meseca

Zaostrovanje: Hamas raketira Izrael, Izrael napada Gazo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izraelski vojaški napad na Gazo je zahteval najmanj 28 palestinskih življenj, več kot 150 ljudi je ranjenih. Hamas je proti izraelskim mestom izstrelil več raket.

V zračnem napadu je danes zjutraj umrlo šest članov družine, ko je bomba zadela njihovo hišo na severu Gaze. Lastnik hiše je bil poveljnik brigad Al Kuds, ki je bil eden od žrtev, poleg njega pa je umrlo še pet članov njegove družine.

V izraelskih zračnih napadih je od torka dalje umrlo 24 ljudi, od tega dve ženski in pet otrok, med poskusom napada na vojaško oporišče blizu Gaze pa so bili ubiti štirje Palestinci.

Največ žrtev naenkrat je izraelska raketa zahtevala v torek, ko je eksplodirala v hiši na jugu Gaze in pobila sedem ljudi. Hamas na napade odgovarja z grožnjami in raketami na izraelsko ozemlje.

Izraelci prestregli palestinske rakete V torek so štirje Palestinci, oboroženi z brzostrelkami in bombami, skušali napasti izraelsko vojaško bazo severno od Gaze, vendar so jih hitro onemogočili. Dva so po trditvah izraelske vojske ubili vojaki, po enega pa zračne sile in mornarica. Palestinci ne poročajo o žrtvah na svoji strani, ampak trdijo, da je bilo več žrtev na izraelski strani, ko so na bazo izstrelili deset raket katjuša.

Palestinci so iz Gaze izstrelili okoli 160 raket, izraelske oblasti pa pravijo, da so jih 23 prestregli s protiraketno obrambo "železna kupola", preostale pa naj bi padle na odprto ozemlje in niso povzročile nobenih žrtev. Rakete iz Gaze so letele tudi proti Jeruzalemu in Tel Avivu.

Umori najstnikov Izraelska ofenziva je sprožila najhujše boje s Hamasom po novembru 2012. Premier Benjamin Netanjahu je povedal, da raketnih napadov na izraelske skupnosti ne bodo več prenašali. Zadnje sovražnosti so izbruhnile po ugrabitvi treh izraelskih najstnikov 12. junija na Zahodnem bregu. Izrael je začel aretirati pripadnike Hamasa na Zahodnem bregu, Hamas pa je iz Gaze odgovoril z raketami.

Prejšnji teden so odkrili trupla ubitih najstnikov, nato so izraelski skrajneži ugrabili palestinskega najstnika ter ga zažgali in ubili. Izraelska policija je aretirala šest osumljencev, Hamas pa je kljub temu okrepil raketne napade, na kar je Izrael odgovoril z zračnimi napadi, ki jim lahko sledi tudi kopenska ofenziva na Gazo.

Ne spreglejte