SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zannier z novimi predlogi za kosovske Srbe

1

termometer

Vodja misije ZN na Kosovu (Unmik) Lamberto Zannier je Srbom na Kosovu predlagal rešitve za odprta vprašanja.

Tako je predlagal rešitve na področjih carin, sodstva in policije ter predlagal oblikovanje "srbske policije" znotraj kosovskih policijskih sil. "Eno ozemlje, dva sistema" Po besedah Zannierja bi morali probleme, povezane s carinami, reševati po "Hongkonškem modelu" - "eno ozemlje, dva carinska sistema". Podobno rešitev je predlagal tudi za sodstvo. Njegov načrt pa je podprla tudi kontaktna skupina za Kosovo, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, Francija, Velika Britanija, Nemčija in Italija, podpira pa ga tudi vlada v Prištini, je povedal Zannier.

Pogovor Zannierja z Beogradom o šestih točkah načrta generalnega sekretarja ZN Ban Ki-moona o preoblikovanju Unmika je sam opisal kot "zelo občutljiv in kompleksen". Med omenjenimi točkami so bili promet, vrnitev beguncev in zaščita srbske kulture. Ban je Srbiji pogovore o teh temah predlagal že junija, začeli pa so se na srečanju novega srbskega ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića z Zannierjem sredi tega tedna.

Pripravljen se je srečati s predstavniki kosovskih Srbov Zannier je povedal še, da se je pripravljen srečati s predstavniki kosovskih Srbov. Želi se pogovarjati z vsemi, ki lahko pomagajo pri reševanju problemov na Kosovu, je še dejal.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin