Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
1. 10. 2015,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ameriške volitve

Četrtek, 1. 10. 2015, 11.33

8 let

Zakaj so eni politiki sloni, drugi pa osli

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V 19. stoletju je vplivni ameriški politični karikaturist Thomas Nast poskrbel, da se dve živali še danes povezujeta z dvema največjima ameriškima strankama: sloni z republikanci, osli pa z demokrati.

Demokrati in republikanci so že začeli volilni ples pred predsedniškimi volitvami novembra naslednje leto, če pa ste pozorni, ste poleg vsega pompa morda opazili dve živali, ki se pojavljata v povezavi s strankama.

Osel stereotipno velja za nerodnega, trmastega in počasnega, slon pa za velikega in nerodnega, a kljub ne najbolj laskavim lastnostim sta ravno ti dve živali postali simbol dveh največjih in najuspešnejših strank v ZDA.

Žalitev obrnil sebi v prid Seveda se je vse začelo z žalitvijo. Osla so z demokratsko stranko prvič povezali že leta 1828, ko so demokratskega predsedniškega kandidata Andrewa Jacksona med predsedniško kampanjo, ki še danes velja za eno najbolj umazanih v zgodovini ZDA, nasprotniki zaradi njegovega populizma (njegov slogan je bil "Naj ljudje vladajo") zmerjali z oslovo zadnjico (jackass).

Poznejši sedmi predsednik ZDA, znan po svoji trdoživosti in agresivni osebnosti, se je odločil podobo trmaste živali pozitivno uporabiti na plakatih med svojo kampanjo. Poudaril je pozitivne lastnosti osla – vztrajnost, zvestobo in sposobnost prenašanja težkih bremen -, ki je hkrati simboliziral njegove skromne začetke, zato so se volivci lahko identificirali z Jacksonom, ki je tako porazil aristokratskega Johna Quincyja Adamsa, šestega predsednika ZDA.

Slon razglašal zmago Leta 1870 je Nast začel upodabljati osla v svojih časopisnih karikaturah – osel je predstavljal frakcijo demokratov, ki so nasprotovali vojni. Javnost je bila navdušena in osel je postal simbol demokratov.

Slon se je v povezavi z republikansko stranko prvič pojavil leta 1864 med predsedniško kampanjo, ko je bil upodobljen v časopisu Oče Abraham (Father Abraham), kako nosi napis in slavi zmago unionistov v državljanski vojni.

Tudi republikanci se za svoj simbol lahko zahvalijo Nastu. Ta je namreč v karikaturi, objavljeni leta 1874, narisal osla, oblečenega v levjo kožo, kako straši vse druge živali v živalskem vrtu, kar se je nanašalo na paniko, ki so jo demokrati zagnali, ker se je republikanec Ulysses Grant potegoval za tretji predsedniški mandat. Eno od teh živali – opotekajočega se slona – je označil za "republikanski glas". Za slona se je verjetno odločil, ker je velika in mogočna žival, ki pa je, kadar prestrašena, lahko nevarno nepredvidljiva, za živalski vrt pa zaradi izmišljene zgodbe prodemokratskega časnika New York Herald o pobegu več živali iz živalskega vrta v New Yorku.

Nast je nadaljeval z uporabo obeh živali kot simbolov rivalskih strank, kar je bilo dovolj, da sta se do leta 1880 osel in slon uveljavila kot simbol demokratov oziroma republikancev.

Izpostavili pozitivne lastnosti Čeprav sta bili obe živali izbrani zaradi svojih negativnih lastnosti, pa so se v obeh strankah osredotočili na njune pozitivne lastnosti. Demokrati osla prikazujejo kot pametnega in pogumnega, republikanci pa slona kot močnega in dostojanstvenega. Prikazovanje simbolov se je skozi leta spreminjalo in dobivalo bolj "digitalno podobo", oba pa imata danes spodnji del rdeč, na sredini belo črto, zgornji del pa moder, na njem pa slon tri bele zvezde, osel pa štiri.

Satanski slon Zanimivo točko evolucije je slon doživel v volilnem letu 2000, ko so peterokrake zvezde, ki tradicionalno simbolizirajo dobre sile, na slonu obrnili "na glavo", kar je sprožilo (hudomušne) teorije zarote o satanističnem novem logu, češ da so republikanci zvezde zamenjali za hudičevski pentagram, kjer je krak zvezde obrnjen navzgor.

Ne spreglejte