SiolNET. Novice Svet
4,43

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kako množice še vedno romajo v Titov rojstni kraj #video

4,43

termometer

V Hrvaškem Zagorju v razmiku 20 kilometrov stojita dve vasi, vsaka od njiju pa je povezana s svojo zgodovinsko osebnostjo. Njuni rojstni hiši že dolgo privabljata obiskovalce od vsepovsod, tudi Slovence. Kumrovec, nekoč slavni rojstni kraj nekdanjega jugoslovanskega voditelja Tita, in Veliko Trgovišće, rodna vas prvega predsednika Hrvaške po osamosvojitvi Franja Tuđmana.

Titovo rojstno hišo je letos obiskalo že 30 tisoč turistov, Tuđmanovo trikrat manj. Zaradi tovariša Tita v Kumrovec prihajajo turisti, se fotografirajo z njegovim kipom in prebrskajo vsak kotiček njegove rojstne hiše. Nekateri pridejo zaradi jugonostalgije, druge pritegne zgodovina. Vstopnica stane tri evre, obiskovalci pa lahko kupijo tudi spominke in se ustavijo v kavarni. 

V Titov rojstni kraj romajo tudi Slovenci

"Združil je Jugoslavijo in bil je človek, ki je precej dolgo vladal tej državi," odločitev o obisku utemeljuje eden od turistov. Muzej na prostem v Kumrovcu je lani obiskalo kar petkrat več turistov kot leto prej. Prišli so z vsega sveta, tudi Slovenci. "Mi smo rojeni v Jugoslaviji, tako da smo prišli sem malo pogledat," je povedal slovenski turist. 

123

"Mož je prebral veliko knjig o Titu, zato je želel priti, da bi Tita in njegovo življenje bolje razumel," pa je razložila ena od turistk. 

Politično šolo želijo spremeniti v hotel

123 Da je Tito, lik iz zgodovinskih knjig in učbenikov, za turiste pravi magnet, je Hrvatom več kot jasno. V turizem v Kumrovcu bodo zato še vlagali. "Vsekakor si prizadevamo za to, saj nameravamo spominski dom borcev in politično šolo spremeniti v hotela, ker nam samo še to manjka," je o načrtih za prihodnost povedala Danijela Lončar, namestnica župana občine Kumrovec.

Dvajset kilometrov stran precej manj zanimanja

Samo dvajset kilometrov stran pa stoji druga vas z drugo hišo. Tu je odraščal prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman. Vstop je brezplačen, a obisk več kot trikrat manjši. "Večina ljudi ve za Veliko Trgovišće in za te objekte. Bi lahko naredili veliko več? Rekel bi, da lahko," pravi Robert Greblički, župan občine Veliko Trgovišće. Stare fotografije, pohištvo in knjige zanimajo tudi turiste, a največ je izseljencev in, na primer, državnikov.

123

Veliko večji obisk v Kumrovcu kaže, da je maršal Tito še vedno ikona, jugonostalgija pa še kako živa. 

Komentarji

26

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Domobranes / 09.08.2018. ob 15:49 +3 0

  TITO je bil največji vojskovodja, največji državnik, največji humanist in najuspešnejši borec za delavske pravice. TOVARNE JE DAL DELAVCEM in s tem ukinil socializem! Mi gremo v Kumrovec, da se mu iz hvaležnosti poklonimo in zahvalimo za vse, kar je naredil za delavski razred Jugoslavije. Srčni tisti, ki so živeli v času njegovega življenja!

  +3 0
 • Domobranes / 09.08.2018. ob 16:08 +3 0

  Svoboda, pa kaj če tudi je vse to bil, kot navajaš? Tudi, če bi se ugotovilo, da je Franjo Tuđman bil njegov lasten brat, me to ne bi motilo. TITO je pač bil naš, ker je delal za nas, nas vodil, nas branil, bili smo ponosni, da ga imamo, ker je bil najbolj spoštovan državnik na zemlji, če pa je res, da je bil nezemljan, ker je imel nadnaravne sposobnosti, pa se moramo onim tam zgoraj samo zahvaliti!

  +3 0
 • Kletarstvo / 10.08.2018. ob 12:38 +1 0

  MarkJURKO imaš prav kaj manjka pa našim politikom kradejo in dovoljujejo krajo -ali niso polni denarja in mahinaci pa nisi verni!

  +1 0
delitve: 89
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin