Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2018,
19.45

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

26

Natisni članek

Josip Broz Tito

Sreda, 8. 8. 2018, 19.45

5 let, 8 mesecev

Kako množice še vedno romajo v Titov rojstni kraj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

26

V Hrvaškem Zagorju v razmiku 20 kilometrov stojita dve vasi, vsaka od njiju pa je povezana s svojo zgodovinsko osebnostjo. Njuni rojstni hiši že dolgo privabljata obiskovalce od vsepovsod, tudi Slovence. Kumrovec, nekoč slavni rojstni kraj nekdanjega jugoslovanskega voditelja Tita, in Veliko Trgovišće, rodna vas prvega predsednika Hrvaške po osamosvojitvi Franja Tuđmana.

Titovo rojstno hišo je letos obiskalo že 30 tisoč turistov, Tuđmanovo trikrat manj. Zaradi tovariša Tita v Kumrovec prihajajo turisti, se fotografirajo z njegovim kipom in prebrskajo vsak kotiček njegove rojstne hiše. Nekateri pridejo zaradi jugonostalgije, druge pritegne zgodovina. Vstopnica stane tri evre, obiskovalci pa lahko kupijo tudi spominke in se ustavijo v kavarni. 

V Titov rojstni kraj romajo tudi Slovenci

"Združil je Jugoslavijo in bil je človek, ki je precej dolgo vladal tej državi," odločitev o obisku utemeljuje eden od turistov. Muzej na prostem v Kumrovcu je lani obiskalo kar petkrat več turistov kot leto prej. Prišli so z vsega sveta, tudi Slovenci. "Mi smo rojeni v Jugoslaviji, tako da smo prišli sem malo pogledat," je povedal slovenski turist. 

123 | Foto:

"Mož je prebral veliko knjig o Titu, zato je želel priti, da bi Tita in njegovo življenje bolje razumel," pa je razložila ena od turistk. 

Politično šolo želijo spremeniti v hotel

123 | Foto: Da je Tito, lik iz zgodovinskih knjig in učbenikov, za turiste pravi magnet, je Hrvatom več kot jasno. V turizem v Kumrovcu bodo zato še vlagali. "Vsekakor si prizadevamo za to, saj nameravamo spominski dom borcev in politično šolo spremeniti v hotela, ker nam samo še to manjka," je o načrtih za prihodnost povedala Danijela Lončar, namestnica župana občine Kumrovec.

Dvajset kilometrov stran precej manj zanimanja

Samo dvajset kilometrov stran pa stoji druga vas z drugo hišo. Tu je odraščal prvi hrvaški predsednik Franjo Tuđman. Vstop je brezplačen, a obisk več kot trikrat manjši. "Večina ljudi ve za Veliko Trgovišće in za te objekte. Bi lahko naredili veliko več? Rekel bi, da lahko," pravi Robert Greblički, župan občine Veliko Trgovišće. Stare fotografije, pohištvo in knjige zanimajo tudi turiste, a največ je izseljencev in, na primer, državnikov.

123 | Foto:

Veliko večji obisk v Kumrovcu kaže, da je maršal Tito še vedno ikona, jugonostalgija pa še kako živa. 

Ne spreglejte