Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 12. 2014,
11.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 23. 12. 2014, 11.58

8 let

Zahodni novinar na ozemlju Islamske države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nemški novinar, ki je deset dni preživel na ozemlju Islamske države, je prepričan, da so grožnja za svetovni mir.

Zahodni novinarji se nekako izogibajo ozemlja, ki ga nadzoruje Islamska država. Eden pa je kljub temu bil tam. 74-letni nemški novinar Jürgen Todenhöfer je po mesecih pogajanj z voditelji ISIS dobil dovoljenje, da deset dni biva na njihovem ozemlju. Za nemški portal Der tz je dejal, da ga je pred odhodom in med pogajanji najbolj skrbelo, da bo končal tako kot drugi ujeti zahodni novinarji – obglavljen: "Med pogajanji je bila moja poglavitna skrb, kako bi se lahko izognil taki usodi."

Njegovo sporočilu svetu je: Islamska država je precej močnejša in bolj nevarna, kot si lahko predstavlja kdorkoli na Zahodu. Kot trdi, je lahko neposredno opazoval borce Islamske države in pri tem opazil "skoraj ekstatično navdušenje, ki ga nisem srečal v nobeni drugi vojni".

In v svoji 50-letni novinarski karieri je videl že mnogo vojn. Na svoji spletni strani je objavil fotografije borcev, oboroženih z nemškim orožjem Heckler & Koch MG3 in pripisom: "Nekega dne bi lahko te nemške MG-je uperili neposredno na nas."

Mosul deluje normalno Todenhöfer je bival v Mosulu. Mesto, ki so ga po navedbah enega izmed borcev zavzeli z vsega 300 vojaki. Na vprašanje, kako so lahko v štirih dneh zavzeli mesto, ki ga je branilo 20 tisoč iraških vojakov, je odgovoril: "Napadli smo jih na več mestih hkrati, tudi s samomorilskimi napadi. Nato so se hitro razbežali. Mi se borimo za Alaha, oni so se za denar."

Po njegovem pričevanju mesto deluje nenavadno normalno. "Iz mesta so izgnali 130 tisoč kristjanov, šiiti so pobegnili, veliko ljudi so pobili. Zdaj mesto deluje stabilno pod strogimi pravili islamistov. Mnogim je všeč stabilnost, ki so jo prinesli v mesto," je Todenhöfer dejal v intervjuju za CNN, a dodal: "Seveda so prestrašeni, saj so kazni za kršenje pravil Islamske države hude."

V Mosulu poskušajo vzpostaviti institucije državne oblasti. Sicer je res, da morajo vse trgovine zapreti v času molitev, a imajo sistem socialne pomoči in šol. Kot pravi, je presenečen videl tudi načrte za šolanje deklet.

Vsak dan 50 rekrutov Bival je tudi z borci. Kot je opisoval za RTL, borci živijo v porušenih hišah. V mestu je po njegovih navedbah okoli pet tisoč borcev, ki so razporejeni po vsem mestu, tako da jih ameriško bombardiranje na more ogroziti. Kot meni, je bombardiranje popolnoma neučinkovito: "Z vsako bombo, ki ubije civiliste, se še poveča število teroristov."

Obiskal je tudi hiše, kjer se zbirajo rekruti. Kot je dejal za CNN, je vsak dan prišlo vsaj 50 novih borcev. "Nisem mogel verjeti, kakšen žar so imeli v očeh. Kot da bi prišli v obljubljeno deželo, prepričani, da se borijo za pravo stvar." Med rekruti so bili tudi borci iz ZDA in Evrope. "To niso bili neumni ljudje. Eden izmed njih je pravkar končal študij prava, imel je dobro ponudbo za delo, a jo je zavrnil, da se je prišel borit," je opisal novinar.

Srečal je tudi borca, ki gre v vsako bitko opasan s samomorilskim pasom. Kot je dejal, je predebel, da bi lahko ušel, če bi bilo to treba, zato se bo raje razstrelil skupaj z nasprotniki, kot pa da bi ga ujeli.

"Zavzeli bomo Evropo!" Ta gorečnost borcev je novinarja presenetila. "Prepričani so, da morajo pripadniki vseh ver, ki se strinjajo z demokracijo, umreti." Govoril je tudi z nemškim borcem Islamske države. Ta je zatrdil, da bodo zavzeli Evropo: "Ni vprašanje, ali bomo zavzeli Evropo, temveč kdaj bomo zavzeli Evropo. In Evropejci morajo vedeti, da ne bomo prišli na lep način. Prišli bomo z orožjem. Tisti, ki ne bodo prestopili v islam ali plačali islamskega davka, bodo ubiti. 150 milijonov, 200 milijonov, 500 milijonov – vseeno, koliko, vse bomo pobili."

Novinar je v intervjuju za RTL dejal, da je "to načrtovanje največjega verskega čiščenja v človeški zgodovini".

Obglavljanje in zasužnjevanje je pravilno Jürgen Todenhöfer je srečal tudi kurdske zapornike. Čeprav so zatrjevali, da jih niso mučili, je novinar prepričan, da to ne drži, saj so se vsi grozovito bali svojih stražarjev. "To so bili popolnoma zlomljeni ljudje," je zatrdil novinar.

Prav tako je srečal otroke vojake. Trinajstletniki so ponosno držali kalašnikovke in trdili, da so se že borili. V intervjujih je spraševal tudi o obglavljanju in zasužnjevanju. "Zasužnjevanje je znak napredka," mu je zatrdil eden od sogovornikov, predstavnik vodij Islamske države: "Zasužnjevanje nam je v veliko pomoč, in to bomo delali še naprej. Prav tako obglavljali. To je del naše vere. Mnogo sužnjev je prestopilo v islam in so bili osvobojeni."

ISIS je posledica Busheve vojne Todenhöfer namerava objaviti knjigo o svoji izkušnji z Islamsko državo. Po vrnitvi je moral svoj mobilni telefon in računalnik prepustiti obveščevalnim službam. "Od 800 fotografij so jih devet izbrisali, večinoma take, na katerih so bili borci iz zahodnih držav," je zapisal na svoji Facebook strani.

Tam je strnil tudi svoje prve vtise. "Islamska država je gibanje, ki ima učinek jedrskega cunamija," je zapisal. Prepričan je, da je to trenutno največja grožnja svetovnemu miru, precej večja kot ponovna hladna vojna.

"Zdaj plačujemo ceno za neumnost Busheve vojne v Iraku. Zahod preprosto nima koncepta, kako bi lahko rešil napako," je zapisal. Meni tudi, da islamistov ne more ustaviti Zahod, temveč jih lahko ustavijo le zmerni sunitski Arabci: "Če želiš premagati sovražnika, ga moraš poznati."

Ne spreglejte