Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 4. 2017,
8.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

4

Natisni članek

Turčija referendum Recep Tayyip Erdogan

Ponedeljek, 17. 4. 2017, 8.25

6 let, 6 mesecev

Na ulicah Istanbula po referendumu tisoči protestnikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

4

Recep Tayyip Erdogan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nedeljski referendum v Turčiji na splošno ni izpolnil standardov Sveta Evrope, so v preliminarnem sporočilu zapisali mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Kot so še dodali, je bil zakonski okvir neprimeren za resnično demokratičen proces, nasprotni strani pa nista imeli enakih možnosti. Namestnik vodje turške opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Bülent Tezcan pa je pozval k razveljavitvi rezultatov referenduma, ki prinaša okrepitev pooblastil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Glasovanje so opazovali predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Skupno je referendum opazovalo 63 tujih opazovalcev iz 26 držav.

Volivci brez nepristranskih informacij o reformi

"Medtem ko so bili tehnični vidiki procesa dobro izpeljani, pa volivci niso imeli nepristranskih informacij o ključnih poudarkih reforme, poleg tega je prihajalo do negativnih učinkov zaradi omejevanja temeljnih svoboščin," še piše v preliminarnem poročilu. "Na referendumski dan ni bilo večjih problemov z izjemo nekaterih regij, obžalujemo pa odsotnost opazovalcev iz vrst civilne družbe na voliščih," je dejal vodja delegacije Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Florin Preda.

Referendum je potekal v političnem okolju, v katerem so bile temeljne svoboščine, nujne za demokratičen proces, omejene zaradi izrednih razmer, vpleteni strani pa nista imeli enakih možnosti za predstavitev svojih stališč volivcem, so sporočili iz Ovseja.

V Istanbulu na ulicah tisoči protestnikov

V Istanbulu se je danes popoldne na ulicah zbralo več tisoč ljudi, ki protestirajo proti domnevnim številnim nepravilnostim na nedeljskem referendumu o povečanju pooblastil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Istanbul prostesti | Foto: Reuters Foto: Reuters

V evropskem delu mesta se je zbralo najmanj 1000 protestnikov, v azijskem delu pa okrog 2000. Do manjših protestnih shodov je prišlo tudi v nekaterih drugih mestih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Dve glavni opozicijski stranki, Republikanska ljudska stranka (CHP) in prokurdska Demokratična ljudska stranka (HDP), trdita, da je na referendumu prišlo do nepravilnosti. Zato zahtevata razveljavitev rezultatov nedeljskega referenduma.

Opozicija zahteva razveljavitev rezultatov 

"Obstaja zgolj ena odločitev za pomiritev situacije v okviru zakona - vrhovna volilna komisija mora razveljaviti volitve," pa je dejal vodja turške opozicije Bulent Tezcan. CHP je opozorila na številne nepravilnosti na nedeljskem referendumu.

Po preštetih skoraj vseh glasovnicah je za ustavno spremembo, s katero se bodo okrepile pristojnosti predsednika, glasovalo 51,41 odstotka volivcev, proti pa 48,59, je še sporočila volilna komisija. V treh največjih turških mestih - Istanbulu, Ankari in Izmirju - so bili sicer prebivalci večinsko proti ustavnim spremembam.

Volilna komisija: Rezultat je veljaven

Predsednik volilne komisije Sadi Güven je pred tem dejal, da je komisija preverila glasovnice in ovojnice, s katerimi so glasovali volivci, in da so te veljavne. Kot je pojasnil, je bila odločitev o veljavnosti tudi neožigosanih glasovalnih lističev sprejeta še pred vnosom v sistem. Poleg tega so bili po njegovih besedah na skoraj vseh voliščih navzoči člani vladajoče in opozicijskih strank, ki so tudi podpisali poročilo komisije. Med nedeljskim glasovanjem je namreč volilna komisija sporočila, da bodo upoštevali tudi neožigosane glasovnice in ovojnice. Običajno jih namreč pred glasovanjem ožigosajo, s čimer želijo preprečiti, da volivci ne bi oddali lističev ali ovojnic, ki jih ni izdala komisija.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je oceno opazovalcev ostro zavrnil. V nagovoru privržencev pred predsedniški palačo v Ankari je opazovalcem sporočil, naj se zavedajo, "kje je njihovo mesto".

"Ne vidimo, ne slišimo in ne poznamo politično motiviranih poročil, ki jih boste spisali," je dejal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP. "Ta država je izpeljala najbolj demokratične volitve, kakršnih nismo videli še v nobeni od zahodnih držav," je pribil in dodal, da bo Turčija nadaljevala po svoji poti.

Zahod zadržan ob izidih turškega referenduma

V Bruslju so izide vzeli na znanje, obenem pa dodali, da bodo "glede na poročila o nepravilnostih" počakali na poročilo opazovalcev volitev. "Ustavne spremembe in še posebej njihovo uresničevanje v praksi bomo ocenjevali v luči obveznosti Turčije kot kandidatke za članstvo v EU in kot članice Sveta Evrope," so v skupnem sporočilu zapisali predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, zunanjepolitična predstavnica Unije Federica Mogherini in evropski komisar za širitev Johannes Hahn.

Turčija referendum | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tudi generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland je Turčijo opozoril, da bo morala po referendumu previdno ravnati in ohraniti vladavino prava. "Izjemnega pomena je zagotoviti neodvisnost pravosodja v skladu z načelom vladavine prava, kot to določa Evropska konvencija o človekovih pravicah," je zapisal.

Nemška Kanclerka Angela Merkel je v skupnem sporočilu z zunanjim ministrom Sigmarjem Gabrielom "po tej težki volilni kampanji" pozvala Erdogana k "spoštljivemu dialogu z vsemi političnimi in družbenimi silami v državi". Nemčija spoštuje pravico Turkov do spremembe ustave, izidi referenduma pa "kažejo, kako glooko razdeljena je turška družba". To pomeni veliko odgovornost za turške voditelje in predsednika Erdogana osebno, sta še zapisala Merklova in Gabriel.

Ameriško zunanje ministrstvo je turške voditelje pozvalo k spoštovanju mnenja opozicije in svobode izražanja. "ZDA še naprej podpirajo demokratični razvoj Turčije, za katerega so ključnega pomena zavezanost vladavini prava ter svobodni in pluralni mediji," je dejal predstavnik State Departmenta Mark Toner.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem pozval k spoštovanju volje turškega naroda in dodal, da je referendum turško notranje vprašanje.

Turška skupnost v Nemčiji večinsko za spremembe

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je po objavi izidov referenduma, po katerih je za ustavne spremembe glasovalo 51,3 odstotka turških volivcev, na Twitterju zapisal, da je potrebno "ostati miren in nadaljevati s trezno glavo". Po mnenju socialdemokratskega kandidata za nemškega kanclerja Martina Schulza tesen izid referenduma kaže, da "Erdogan ni Turčija", prizadevanja za demokracijo in človekove pravice pa se morajo nadaljevati. Vodja nemških Zelenih Cem Oezdemir je medtem dejal, da Turčija z Erdoganom na oblasti "ne bo mogla dobiti člansvta v EU".

Tudi velika turška skupnost v Nemčiji je sicer večinsko podprla ustavne spremembe, po katerih bo lahko Erdogan ostal na oblasti do leta 2029. Zanje je glasovalo kar 63,1 odstotka turških volivcev, ki so glasove oddali v Nemčiji.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je v prvem odzivu dejal, da je turški referendum pokazal, kako zelo je država razdeljena. Sodelovanje Turčije z EU pa bo po njegovem mnenju poslej še bolj zapleteno. Med v Avstriji živečimi Turki je ustavne spremembe na referendumu podprlo kar 73,5 odstotka glasujočih. Podobno, več kot 70-odstotno podporo, so ustavne spremembe dobile med Turki v Belgiji in na Nizozemskem, medtem ko so pri v Švici živečih Turkih zmagali nasprotniki ustavnih sprememb - podprlo jih je le 38 odstotkov glasujočih.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so pozorno spremljali nedeljski referendum v Turčiji. Kot so danes pojasnili za STA, je referendum legitimen način preverjanja volje volivcev, pričakujejo pa, da bodo turške oblasti pri uresničevanju ustavnih sprememb notranjepolitične ureditve ustrezno upoštevale tudi mednarodne norme in sprejete zaveze.

"Turčija je pomembna strateška partnerica Slovenije kot tudi Evropske unije, zato redno poudarjamo pomen ohranjanja dialoga med Evropsko unijo in Turčijo ter pomen spoštovanja demokratičnih standardov in pričakovanj, ki veljajo za države kandidatke za članstvo v Evropski uniji ter članice organizacij, kot je Svet Evrope," so sporočili z MZZ.

Ne spreglejte