Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
10.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 10.53

8 let

Začetek izraelsko-palestinskih pogajanj brez optimizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predstavniki Izraelcev in Palestincev so s srečanjem začeli prva mirovna pogajanja po sedmih letih.

Cilj pogajanj je v skladu z dogovorom z mirovne konference v ameriškem Annapolisu konec novembra doseči mirovni dogovor do konca leta 2008. Današnje srečanje je zaradi sumničavosti obeh strani, ki jih sprožajo izraelske vojaške operacije v Gazi, palestinsko raketno obstreljevanje in judovsko naseljevanje potekalo v napetem ozračju. Pogajati se želijo daleč stran od televizijskih kamer Izraelska delegacija pod vodstvom zunanje ministrice Cipi Livni in palestinska pod vodstvom nekdanjega premiera Ahmeda Kureja sta se sestali v enem izmed hotelov v Jeruzalemu za zaprtimi vrati. Sestanek je trajal 90 minut. Kljub temu, da so novinarji odkrili skrivno lokacijo sestanka, ni bilo izjave za javnost. Izraelski in palestinski predstavniki so namreč večkrat dali vedeti, da se želijo pogajati daleč stran od televizijskih kamer.

Kljub temu pa je palestinski pogajalec Sajeb Erekat po srečanju v Ramali povedal, da je palestinska delegacija na srečanju omenila vprašanje Har Home in izrazila ogorčenje. Izrael je minuli teden objavil razpis za gradnjo novih več kot 300 stanovanj v naselju Har Homa v spornem vzhodnem Jeruzalemu in kljub kritiki Palestincev in mednarodne skupnosti vztraja pri njegovi širitvi.

Po njegovem mnenju se namreč zahteva po zamrznitvi gradnje naselbin, ki je vključena v t. i. časovni načrt za mir na Bližnjem vzhodu, na podlagi katerega naj bi se izraelska in palestinska stran pogajali, ne nanaša na vzhodni Jeruzalem.

Izraelci so izrazili zaskrbljenost zaradi varnostnih vprašanj "Če si želimo obnoviti kredibilnost mirovnega procesa, mora izraelska vlada preklicati gradnjo," je dejal Erekat. "Pridemo se pogajat o Jeruzalemu in mejah, na terenu pa se nadaljujejo izvršena dejstva in diktati," je dodal. Povedal je tudi, da so Izraelci na drugi strani na srečanju izrazili zaskrbljenost zaradi varnostnih vprašanj, vključno z nadaljujočimi se raketnimi napadi na Izrael z območja Gaze.

"Po Parizu bomo stopili v stik in videli, kako naprej"

Erekat je sicer še povedal, da za zdaj še ni načrtov za naslednje srečanje delegacij. Se bodo pa po njegovih besedah tako palestinski kot izraelski predstavniki prihodnji teden udeležili donatorske konference za pomoč Palestincem v Parizu. "Po Parizu bomo stopili v stik in videli, kako naprej," je dodal palestinski pogajalec.

Na drugi strani izraelsko-palestinske odnose trenutno pesti tudi območje Gaze. Na območju je izraelska vojska v torek zaradi palestinskega raketnega obstreljevanja judovske države izvedla operacijo s tanki in buldožerji.

Izraelski varnostni kabinet je odložil načrte za večjo vojaško operacijo v Gazi Izraelski varnostni kabinet je sicer za zdaj odložil načrte za večjo vojaško operacijo na območju Gaze, je povedal uradni vir. Bo pa izraelska vojska v skladu z današnjo odločitvijo nadaljevala z usmerjenimi kopenskimi vdori in zračnimi napadi proti tistim, ki z območja Gaze izstreljujejo rakete.

Nasilju ni videti konca Na območje mesta Sderot na jugu Izraela je tudi danes padlo več raket, pri čemer je bil en človek ranjen, je povedal predstavnik izraelske vojske. Odgovornost za večino napadov je prevzelo oboroženo krilo skrajnega palestinskega gibanja Islamski džihad, Brigade Al Kuds. Zaradi nadaljevanja raketnega obstreljevanja in odločitve varnostnega kabineta proti obširnejši vojaški operaciji je danes odstopil župan Sderota Eli Mojal.

Ne spreglejte