SiolNET. Novice Svet
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Skoraj šest let po terorističnih napadih v Parizu

Začelo se bo sojenje: 20 obtožencev za napade v Parizu

0,20

termometer

Pariz sojenje terorizem | Med napadi v Parizu je leta 2015 umrlo 130 ljudi, še 490 oseb je bilo poškodovanih. | Foto: Reuters
Med napadi v Parizu je leta 2015 umrlo 130 ljudi, še 490 oseb je bilo poškodovanih. Foto: Reuters

V Parizu se bo kmalu začelo sojenje 20 obtoženim za teroristični napad leta 2015, v katerem je umrlo 130 ljudi. Glavni obtoženec je Salah Abdesalam.

Prizorišče sojenja dvajsetim obtožencem. | Foto: Reuters Prizorišče sojenja dvajsetim obtožencem. Foto: Reuters Medsebojno usklajeni in koordinirani teroristični napadi so se v Parizu začeli 13. novembra leta 2015 in sicer okrog devete ure zvečer. Prvi samomorilski napadalec se ni uspel prebiti v notranjost štadiona Stade de France, kjer je takrat potekala prijateljska nogometna tekma med Francijo in Nemčijo. Na tribunah je bil tudi francoski predsednik Francois Hollande.

Prvi samomorilec se je zato razstrelil pred stadionom. Sledilo je še več napadov v različnih francoskih barih, nato pa še v Bataclanu med koncertom skupine Eagles of Death Metal.

Skupno je umrlo 130 ljudi, še 490 oseb je bilo poškodovanih.

Glavni obtoženec je 31-letni Salah Abdeslam, v Bruslju rojeni Francoz, ki naj bi koordiniral prihod teroristov iz Sirije.  | Foto: Glavni obtoženec je 31-letni Salah Abdeslam, v Bruslju rojeni Francoz, ki naj bi koordiniral prihod teroristov iz Sirije. Obtožencev je dvajset, glavni med njimi Salah Abdeslam

Sojenje v posebej, sicer začasno izdelani zgradbi, bo predvidoma trajalo devet mesecev. Med pričami bo tudi nekdanji predsednik Hollande.

Glavni obtoženec je 31-letni Salah Abdeslam, v Bruslju rojeni Francoz, ki naj bi koordiniral prihod teroristov iz Sirije. Osebno naj bi na tej poti spremljal vse tri samomorilske napadalce in morda podoben napad načrtoval tudi sam. Med napadi se je v Parizu razstrelil tudi njegov brat. Policija ga je ujela štiri mesece pozneje v stanovanju v Bruslju. Nekaj dni pozneje so teroristi, domnevno iz iste bruseljske celice, izvedli še napad na bruseljskem letališču. Tam je umrlo 32 ljudi.

V Parizu bodo skupno sodili dvajsetim osebam. Šestim bodo sodili v njihovi odsotnosti. Pet naj bi že umrlo v Iraku ali Siriji, eden med njimi je v zaporu v Turčiji.  

Pariz sojenje terorizem | Foto: Reuters Foto: Reuters

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin