Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 1. 2015,
9.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 3. 1. 2015, 9.10

8 let

Za strmoglavljenje letala AirAsia verjetno krivo slabo vreme (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za nedeljsko strmoglavljenje letala AirAsia je bilo po prvih ugotovitvah krivo slabo vreme. Letalo je namreč zašlo v neurje in zrak se je naenkrat močno ohladil.

Ledeni mraz pa je povzročil zastoj motorja, zaenkrat ocenjujejo v indonezijski meteorološki agenciji BMKG. "Iz naših podatkov je videti, kot da je bilo na zadnji lokaciji letala izredno slabo vreme in je bil to glavni faktor za nesrečo," je po poročanju britanskega BBC povedal vodja raziskav pri BMKG Edvin Aldrian. Kot je še pojasnil, lahko hud mraz povzroči zastoj letalskih motorjev in poškoduje strojno opremo.

Po uradnih informacijah je letalo, na krovu katerega je bilo 162 ljudi, nazadnje letelo na višini okoli 9800 metrov, pilot pa je zaradi slabega vremena prosil za dovoljenje za dvig na okoli 11.600 metrov. Kmalu zatem je strmoglavilo v Javansko morje.

Našli štiri velike kose letala Indonezijske ladje so na morskem dnu pri otoku Borneo našle štiri velike predmete, ki pripadajo letalu AirAsia. Dva predmeta so našli že v petek pozno zvečer, dva pa danes. "Lahko potrdim, da gre za dela letala, ki ga iščemo," je sporočil vodja iskalne akcije Bambang Sulistyo. Kot je pojasnil, je eden od predmetov dolg dobrih devet in širok slabih pet metrov, drug pa meri okoli sedem metrov. Predmeta sta na morskem dnu na globini 30 metrov.

Iskalno akcijo sicer še vedno otežuje slabo vreme, poroča BBC.

"Glavni cilj je, da najdemo naše brate in sestre, ki so morda še znotraj teh predmetov" Kot je še pojasnil Sulistyo, bodo na območje poslali potapljače, ki bodo v razbitinah iskali trupla žrtev. "Glavni cilj je, da najdemo naše brate in sestre, ki so morda še znotraj teh predmetov," je dejal in dodal, da je med prioritetami tudi iskanje črnih skrinjic, ki bosta dokončno razkrili vzrok strmoglavljenja.

Strokovnjak za letalstvo Djusman Syafii Djamal je na osnovi posnetkov najdenih razbitin ocenil, da gre za dele trupa letala in da so krila očitno nepoškodovana.

Niso imeli dovoljenja Indonezijsko ministrstvo za promet je medtem sporočilo, da je letalskemu prevozniku Air Asia prepovedalo polete na liniji med drugim največjim indonezijskim mestom Surabaya in Singapurjem.

Gre za linijo, na kateri se je v nedeljo zgodila smrtonosna nesreča. Oblasti so ugotovile, da AirAsia ni imel dovoljenja za polete na tej relaciji ob nedeljah, ampak le ob ponedeljkih, torkih, četrtkih in sobotah. Zato so družbi zdaj te polete v celoti prepovedali, je pojasnil predstavnik ministrstva.

Nekateri potniki še vedno pripeti Do zdaj so našli 30 trupel iz strmoglavljenega letala. Od tega jih je bilo najmanj pet še vedno na svojih sedežih in so bili celo še vedno pripeti z varnostnimi pasovi. Reševalci predvidevajo, da je večina potnikov ujeta v trupu letala.

Pri iskanju po novem pomagata tudi dve ruski letali, kakih 50 ruskih potapljačev in manjša podmornica na daljinsko upravljanje.

Potem ko so v noči na soboto našli še omenjene razbitine letala, pristojni zdaj upajo, da bo iskanje napredovalo hitreje in da bodo v kratkem našli tudi preostala trupla in črni skrinjici, ki jim bosta dokončno razkrili vzrok strmoglavljenja.

Ne spreglejte