Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 7. 2011,
14.43

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
nesreča nesreča

Natisni članek

Petek, 29. 7. 2011, 14.43

8 let, 3 mesece

Za nesrečo letala družbe Air France krive napake pilotov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Piloti letala družbe Air France, ki je leta 2009 strmoglavilo med letom iz Ria de Janeira v Pariz, pri čemer je umrlo 228 ljudi, naj bi storili več napak, so sporočili preiskovalci.

V Air Franceu očitke zavračajo in trdijo, da za strmoglavljenje niso bili krivi njihovi piloti. Preiskovalci: Piloti niso ravnali v skladu s pravili Francoski urad za preiskave in analize za varnost civilnega letalstva (BEA) je sporočil, da piloti strmoglavljenega airbusa 330 niso ravnali v skladu s pravili, ko je letalo začelo izgubljati višino, potem ko so nehali delati njegovi merilci hitrosti. Piloti potnikov tudi niso obvestili o tem, da je z letalom nekaj narobe, vse dokler to ni strmoglavilo v ocean.

BEA je v poročilu o nesreči zapisal, da piloti formalno niso ugotovili izgube višine, kljub temu da jih je na to skoraj minuto opozarjal alarm. Pri Air Franceu so pilote branili, saj naj alarm ne bi deloval pravilno.

Vse merilce hitrosti zamenjali z novejšimi modeli Po njihovih navedbah naj bi se namreč alarm za opozarjanje pred izgubo višine med poletom večkrat vklopil in izklopil, ne glede na dejanski položaj letala, zaradi česar je imela posadka težave pri določanju realnega stanja. V Air Franceu so po nesreči vse merilce hitrosti na svojih airbusih sicer zamenjali z novejšimi modeli.

Kot je še sporočil BEA, naj bi kapitan posadke zapustil pilotsko kabino, pri tem pa svojima dvema kopilotoma ni dal dovolj natančnih in jasnih navodil. Pri Air Franceu vztrajajo, da je posadka pokazala veliko mero profesionalnosti in do konca ostala zbrana.

Poročilo o nesreči je že tretje dopolnilo preiskave nesreče letala, ki je 1. junija 2009 na poti med Riom de Janeirom in Parizom strmoglavilo v Atlantski ocean, pri čemer so umrli vsi potniki in člani posadke.

"Dokončno odločitev o krivdi bo podalo šele sodišče" Francoske oblasti so opozorile, da izsledki raziskave še ne morejo z gotovostjo potrditi, kdo je kriv za nesrečo. Francoska ministrica za okolje in promet Nathalie Kosciusko-Morizet je poudarila, da bo dokončno odločitev o krivdi podalo šele sodišče.

Ob tem družine žrtev trdijo, da vpletenost velikih francoskih korporacij, kot sta Air France in Airbus, nedvomno vpliva na proces preiskave. Prepričani so namreč, da imajo gospodarski interesi prednost pred iskanjem resnice.

Ne spreglejte