SiolNET. Novice Svet
0,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spodbudne novice: pandemija covida-19 po svetu se umirja

0,95

termometer

World health organization WHO logo stavba
Foto: Reuters

Pandemija covida-19 še naprej pustoši po svetu, vendar pa tedenski podatki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) kažejo na njeno umirjanje. V preteklem tednu so po svetu zabeležili pet odstotkov manj novih primerov okužbe z novim koronavirusom in 12 odstotkov manj smrtnih žrtev kot v tednu pred tem.

Donald Trump Novice Trump o prelomnici pri zdravljenju covid-19. Znanstveniki zadržani.

Po podatkih, ki so jih WHO posredovale države, se je med 17. in 23. avgustom po svetu s koronavirusom na novo okužilo več kot 1,7 milijona ljudi, umrlo pa je 39.000 bolnikov s covidom-19. V primerjavi s tednom med 10. in 16. avgustom je bilo novih primerov pet odstotkov manj, smrti pa 12 odstotkov manj. Upočasnitev pandemije beležijo v večini regij po svetu. Izjemi sta jugovzhodna Azija in vzhodno Sredozemlje, piše STA.

Najhuje na ameriški celini, v Evropi število novih okužb še naprej narašča

Najbolj prizadeta ostaja ameriška celina, kjer so zabeležili polovico vseh novih primerov in 62 odstotkov vseh smrti preteklega tedna. Vendar pa so se tam razmere v preteklem tednu najbolj izboljšale. Število novih okužb je v primerjavi s tednom prej upadlo za 11 odstotkov, število smrti pa za 17. To je deloma posledica umirjanja v ZDA in Braziliji, ki sta najhuje prizadeti državi v pandemiji na svetu.

koronavirus Foto: Getty Images Se je pa močno povečalo število primerov in smrti v več karibskih državah in ozemljih, kar bi lahko bilo po navedbah WHO deloma posledica obnovitve turizma. Število novih okužb in smrti se je na tedenski ravni povečalo tudi v jugovzhodni Aziji, in sicer oboje za štiri odstotke. Tam najhuje prizadeta država ostaja Indija z več kot 455.000 novimi primeri v minulem tednu.

Za štiri odstotke se je povečalo tudi število novih primerov koronavirusa na območju vzhodnega Sredozemlja, medtem ko se je število smrti zaradi covida-19 zmanjšalo za pet odstotkov. V Evropi število novih okužb še naprej narašča, a se je to upočasnilo. Med 17. in 23. avgustom so potrdili odstotek več okužb kot v tednu pred tem. Še naprej pa se zmanjšuje število smrtnih žrtev. Na tedenski ravni se je zmanjšalo za 12 odstotkov. To sicer po navedbah WHO ne velja za vse evropske države, v Španiji se je denimo povečalo za 200 odstotkov, še navaja STA.

koronavirus, laboratorij Novice Znanstveniki: Vlažnost med 40 in 60 odstotki upočasni širjenje SARS-CoV-2

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin