SiolNET. Novice Svet
5,80

termometer

 • Messenger
 • Messenger

V Washington Postu: ZN potrebujejo vodjo, kot je Danilo Türk

5,80

termometer

Danilo Türk
Foto: Matej Leskovšek

Združeni narodi potrebujejo generalnega sekretarja, kot je Danilo Türk, je prepričana ameriška pravnica in profesorica na univerzi Ruth Wedgwood.

Wedgwoodova, ki je bila osem let članica Sveta ZN, je svoj pogled glede kandidatov za vodenje ZN objavila v ameriškem mediju Washington Post.

Zaradi številnih izzivov ZN potrebujejo vodjo, ki je iznajdljiv v politiki, razgledan in zavezan človekovim pravicam. Novi generalni sekretar bi moral biti po njenem mnenju nekdo, ki se zna umakniti pasivnemu odporu.

Najbolj ključen del nalog generalnega sekretarja ZN je po mnenju Wedgwoodove tiha diplomacija, ki preprečuje, da bi napetosti prerasle v vojne. "To zahteva skrbno delo z vodstvom države in mednarodnimi voditelji, tako v 38. nadstropju ZN v New Yorku kot na terenu," je poudarila Wedgwoodova.


Kakšne možnosti ima Danilo Türk, da postane vpliven svetovni politik? 


Türk bi bil primeren naslednik Ki Moona

Ban Ki Moon je na mestu generalnega sekretarja ZN od leta 2007. Ban Ki Moon je na mestu generalnega sekretarja ZN od leta 2007. Foto: Reuters

Türk ima po njenih besedah profil, za katerega je videti, da bi ustrezal zahtevam, in je "več kot primeren naslednik generalnega sekretarja Ban Ki Moona. "Türk lahko izpostavi svoje delo v VS ZN, kot sta zoperstavljanje režimu terorja zahodnoafriškega upornika Fodayja Sankoha ter vodenje ključne mediacije med Džakarto in Vzhodnim Timorjem v času konflikta, ki je izbruhnil v tej regiji," je zapisala Wedgwoodova.

Bivši slovenski predsednik je po njenih ocenah tudi mednarodno priznan strokovnjak s področja človekovih pravic. "Njegova zgovornost in verodostojnost sta v nedavni razpravi Generalne skupščine ZN, ko so imeli kandidati za novega generalnega sekretarja prvič možnost predstaviti svojo vizijo prihodnosti organizacije, prišli v celoti do izraza," meni Wedgwoodova.

Med stvarmi, ki jih je Türk naštel kot prednostne, je izpostavila bolj učinkovito pridobivanje odličnega osebja ZN, izboljšanje vzdušja v organizaciji, vključevanje zasebnega sektorja in tesno sodelovanje z Varnostnim svetom ZN.

V tekmi za generalnega sekretarja ZN po neformalnih glasovanjih najbolje kaže Portugalcu Antoniu Guterresu. Naslednje glasovanje, ko naj bi že bila znana volja stalnih članic VS ZN, bo 5. oktobra.

Komentarji

7

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • željudin / 30.09.2016. ob 18:12 +2 0

  če bi bil turk iznajdljiv v politiki bi premagal pahorja. pika.

  +2 0
 • pesbanny / 30.09.2016. ob 20:57 +2 0

  Kolikokrat je slovenski proracun placal za to izjavo ge.Wedgewood?Udbovski vodja ne more predsedovati OZN.Ce bi bil res sposoben bi z lahkoto premagal Pahorja

  +2 0
 • fizik10 / 30.09.2016. ob 18:40 +1 0

  As321, ne gre za nevoščljivost, ampak za človeka, ki nima morale in ne enakih meril za vse. Takšen človek je lahko le gospodar domačega hleva(dobesedno hleva, brez prispodobe).

  +1 0
delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin