Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 8. 2012,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vojna Sirija Slovenija

Četrtek, 23. 8. 2012, 15.03

8 let

Vrnitev podpolkovnika Bostiča iz najbolj nevarne misije ZN

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Misija Združenih narodov v Siriji je bila najbolj nevarna misija z vojaškimi opazovalci v zgodovini ZN, je ocenil podpolkovnik Josip Bostič, edini slovenski predstavnik v misiji.

Bostič, ki je bil tudi vodja mednarodne skupine vojaških opazovalcev v Damasku oziroma provinci Rif Damascus, težko sprejme oceno, da je bila misija neuspešna. "Ker se je misija končala, lahko morda res rečemo, da je bila neuspešna. A ocenjujem, da smo vojaški opazovalci delo opravili stoodstotno. Kamorkoli smo šli, karkoli smo delali, smo bili uspešni," je dejal v izjavi novinarjem po vrniti iz Sirije, kamor ga je slovenska vlada napotila 24. maja. Misija za nadzor neuspešnega premirja Opazovalno misijo je Varnostni svet ZN ustanovil aprila. Naloga vojaških opazovalcev je bila nadziranje prekinitve ognja v okviru mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Annana. Strani prekinitve ognja nista spoštovali, opazovalci so vmes celo prekinili delo, VS ZN pa je pred tednom dni sklenil, da mandata misiji ne bo podaljšal. Annan jih je hvalil Bostič je ocenil, da so bili opazovalci uspešni tudi takrat, ko zaradi spopadov niso mogli priti v določeno območje. "S prisotnostjo naše patrulje smo pokazali, da je območje nevarno, in na ta način opravili svojo nalogo," je dejal podpolkovnik Slovenske vojske in poudaril, da so opazovalci dobili pohvale tako od vodje misije v Siriji kot od odposlanca Annana.

Težave z oboroženo opozicijo Misija je sicer delovala s soglasjem sirijske vlade, ki je opazovalcem zagotavljala varnost na območju, ki ga je nadzorovala. Več težav je bilo na območju, ki ga je nadzorovala oborožena opozicija, saj velikokrat niso dobili dovoljenja za vstop v območje.

In kaj umik misije pomeni za civiliste? "Lahko povem le, da so bili ljudje zadovoljni, ko smo bili z njimi v stiku. To je bila sicer ena od naših prednostnih nalog in tako so imeli ljudje možnost nekomu zaupati svoje težave."

Zakaj je moral znova na vozniški izpit? Bostič je sicer delo označil kot zelo zanimivo, med drugim pa je moral opraviti tudi vozniški izpit za oklepno vozilo, ki je pozneje vojakom celo reševalo življenje.

Podpolkovnika so Sirijci navdušili ne glede na njihovo raso ali versko prepričanje. Opazovalci so bili dobro sprejeti, sam pa bi se v nemirno državo vrnil, če bi se varnostne razmere izboljšale.

Ne spreglejte