Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 2. 2015,
19.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Norveška cerkev prevara

Petek, 27. 2. 2015, 19.20

8 let

Vrh Katoliške cerkve na Norveškem naj bi zakrivil milijonsko prevaro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Norveška policija je v četrtek preiskala prostore Katoliške cerkve na večinsko protestantskem Norveškem. Obstaja namreč sum, da je vrh Cerkve umetno napihoval število svojih članov.

S tem naj bi od norveške države nezakonito pridobil okoli šest milijonov evrov.

Med osumljenci sta škof Osla in finančnik škofije Škofija Osla, ki vodi podatke za Katoliško cerkev v tej skandinavski državi, naj bi na seznam svojih članov namerno dodajala na tisoče imen. Od tega, koliko vernikov šteje, je namreč odvisno, koliko denarja prejme od države. Med osumljenci sta škof Osla in finančnik škofije. Preiskovalci so ju že zaslišali.

Vrh Katoliške cerkve naj bi ponaredil podatke o kar 65 tisoč članih. Njihova imena naj bi jemali kar iz telefonskega imenika, pri čemer so iskali priseljence. Na ta račun naj bi v letih 2010–2014 od države prejeli dodatnih 50 milijonov kron oziroma 5,84 milijona evrov, AFP povzema navedbe policije.

Kot dodaja, se je število članov rimskokatoliške skupnosti na Norveškem po uradnih statistikah v tem času več kot podvojilo, s slabih 67 tisoč leta 2010 na 140 tisoč na začetku lanskega leta.

"Naš izziv je bil zabeležiti katoličane, ki pridejo živet na Norveško" "Nikoli nismo nameravali narediti nič nezakonitega," je sicer za časnik Dagbladet pred dnevi zatrdil škof norveške prestolnice Bernt Eidsvig in nadaljeval: "Naš izziv je bil zabeležiti katoličane, ki pridejo živet na Norveško. /.../ To je velika naloga, ki pa smo jo deloma izpolnili na napačen način."

Policija je preiskavo sprožila, potem ko jo je na nepravilnosti prejšnji teden opozoril neki uslužbenec škofije. Za hujšo prevaro je na Norveškem zagrožena denarna kazen za organizacijo, za posameznika pa do šest let zapora, še piše AFP.

Ne spreglejte