Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 3. 2021,
23.01

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

Natisni članek

Evropska unija Koronavirus cepivo

Četrtek, 25. 3. 2021, 23.01

3 leta, 1 mesec

Vrh EU: cepiva se bodo zdaj delila po tem ključu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

covid cepivo rusija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Voditelji članic EU so danes v skupni izjavi pozvali k naslovitvi vprašanja hitrosti dostave cepiv proti covidu-19 "v duhu solidarnosti" v okviru razdeljevanja desetih milijonov odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja, ki so jih preusmerili iz drugega polletja v drugo četrtletje.

"Potrjujemo ključ razdeljevanja cepiv po načelu pro rata glede na prebivalstvo," piše v skupni izjavi. Ob tem so voditelji odbor stalnih predstavnikov članic EU pozvali, naj "v duhu solidarnosti" naslovi vprašanje hitrosti dostave cepiv v okviru razporejanja pospešene dobave desetih milijonov odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja, poroča STA.

To je odziv na zahteve šestih voditeljev članic EU, tudi slovenskega premierja Janeza Janše, naj se ustrezno naslovi vprašanje neenakega dostopa članic do cepiv. Omembe spornega korekcijskega mehanizma v izjavi sicer ni, so pa omenjeno dodali v izjavo kljub napovedim virov EU, da se vrh z razdeljevanjem odmerkov cepiv ne namerava ukvarjati.

Šesterica je po neuradnih informacijah želela, da bi vrh EU v sklepih potrdil zavezo k pravičnemu dostopu vseh članic do cepiv po načelu pro rata glede na prebivalstvo ter se zavzel, da bi problem neenake porazdelitve cepiv naslovili z vzpostavitvijo korekcijskega mehanizma.

Izrecne omembe spornega korekcijskega mehanizma v skupni izjavi sicer ni, so pa vanjo vključili potrditev ključa delitve cepiv po načelu pro rata in poziv k naslovitvi vprašanja hitrosti dostave cepiv v duhu solidarnosti kljub napovedim virov EU, da se vrh z razdeljevanjem odmerkov cepiv ne namerava ukvarjati. V osnutku izjave namreč tega ni bilo.

Novice Poklukar: Smo v tretjem valu, v bolnišnicah vedno več mladih #video

Evropski voditelji za pospešitev proizvodnje in dobave cepiv ter cepljenja

Voditelji članic EU so se sicer v četrtek na virtualnem zasedanju pričakovano zavezali h krepitvi prizadevanj za pospešitev proizvodnje in dobave cepiv ter cepljenja, saj je to ključno za premostitev pandemične krize. To je prva, absolutna prioriteta, je poudaril predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

Zavzeli so se tudi za začetek priprav skupnega pristopa k postopnemu odpravljanju omejitev, pri čemer je eden ključnih izzivov vzpostavitev enotnega sistema za vzajemno priznano covidno potrdilo, ki naj bi bilo nared do poletja ter tako olajšalo potovanja in spodbudilo turizem.

Evropska komisija je minuli teden predlagala uvedbo brezplačnega "digitalnega zelenega potrdila", ki naj bi bilo dokaz, da se je oseba cepila proti covid-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19. Voditelji so pozvali k prednostni obravnavi tega projekta.

Pričakovano je bilo veliko razprave glede vprašanja izvoza cepiv, ki je močno zaostrilo odnose med EU in Združenim kraljestvom, pa tudi med članicami in institucijami Unije ni enotnega mnenja o tem. Voditelji so izpostavili pomen preglednosti in uporabe sistema odobritve izvoza. Potrdili so pomen globalnih vrednostnih verig in ponovili poziv podjetjem, da morajo zagotoviti predvidljivost proizvodnje cepiv in spoštovati pogodbene obveznosti.

AstraZeneca
Novice AstraZeneca znižala učinkovitost cepiva

Bruselj zaostril merila za odobritev izvoza cepiv

Evropska komisija je v sredo zaostrila merila za odobritev izvoza cepiv. Poleg spoštovanja pogodb o nabavi cepiv bo pri odločanju o zaprosilih za izvoz sedaj upoštevala tudi spoštovanje načel vzajemnosti in sorazmernosti ter zagotavljanje varne oskrbe s cepivi v EU.

V Londonu uniji očitajo cepilni nacionalizem, na kar je predsednica komisije Ursula von der Leyen v četrtek na vrhu odgovorila s podatki, da je EU od decembra izvozila okoli 77 milijonov odmerkov cepiv proti covidu-19 v 33 držav po svetu. Od tega je šlo 21 milijonov odmerkov v Združeno kraljestvo, medtem ko v obratni smeri ni prišlo v unijo ničesar.

Von der Leynova je izpostavila tudi podatke o tem, koliko odmerkov je doslej dobila EU - približno 88 milijonov odmerkov. Od tega so jih uporabili 62 milijonov. Z dvema odmerkoma so cepili 18,2 milijona ljudi, kar je 4,1 odstotka prebivalcev EU.

V Michelovi tiskovni službi so po koncu prvega dne virtualnega zasedanja sporočili, da je marčevskega vrha konec, da torej nadaljevanja danes ne bo. Predvideno je bilo namreč dvodnevno zasedanje, a so voditelji vso razpravo opravili v enem dnevu, piše STA.

Ne spreglejte